Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Evropski teden mobilnosti 2023 v Občini Šentjur (program dogajanja)

Občina Šentjur se po uspešni prijavi na razpis tudi letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti 2023, ki se bo odvijal med 16. in 22. septembrom, tokrat pod geslom “Varčne poti” in z namenom odpravljanja ovir na površinah za pešce in kolesarje. Celoten program dogajanja v občini je na voljo tukaj.

Program za ETM 2023 v Občini Šentjur je pripravila delovna skupina, ki se je potrudila to aktualno tematiko približati vsem občankam in občanom ter vsem generacijam skozi raznolike aktivnosti.

Letošnja tema “Varčnih poti” temelji na ugotovitvi, da slovenska gospodinjstva za pokrivanje stroškov prevoza porabijo vse več denarja.
Kot kažejo statistike, je za stroške prevozov še leta 2000 slovensko gospodinjstvo v povprečju namenilo 16 % proračuna. Do leta 2015 se je ta odstotek povečal na 18,5 %, leta 2018 (najnovejši podatek) pa je narasel že na slabo petino proračuna gospodinjstva (19,6 %). Zanimivo je, da se je medtem odstotek sredstev, ki ga v povprečju namenimo hrani, zmanjšal (s 16,3 na 12 %).(vir: https://www.tedenmobilnosti.si/tema-za-2023).

Zato Evropski teden mobilnosti letos v ospredje postavlja odločitev za racionalnejše načine potovanj. To so vsi tisti načini, ki sicer na prvi pogled ponujajo manj prestiža in udobja, a obenem zagotavljajo svetlejšo prihodnost. Izberimo torej varčnejše poti in se pogovarjajmo o tem, kakšna bi bila naša družba, če bi večino poti opravili z javnim prevozom ali se odločili za eno od oblik aktivne mobilnosti.

Vabljeni torej na dogodke v Občino Šentjur, da boste v praksi promovirali in skupaj iskali lokalno sprejemljive alternative v okviru ETM.

Celoten program Evropskega tedna mobilnosti 2023 v Občini Šentjur si lahko ogledate v PDF dokumentu tukaj.

 

 

 

Naročnik: Občina Šentjur

Projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007) je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstvi Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.