Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sodnici v okviru mednarodnega tekmovanja ocenjevali Podčetrtek


Podčetrtek in okolico sta pred nekaj dnevi obiskali sodnici v okviru tekmovanja “Communities in Bloom”, kjer se Podčetrtek poteguje za najvišjo lovoriko.

Društvo Entente florale Slovenija je občino Podčetrtek izbralo za sodelovanje na letošnjem 29. mednarodnem svetovnem tekmovanju “Communities in Bloom – CIB“. Občine niso izbrali  slučajno, saj je vas Olimje že v letu 2008 na evropskem tekmovanju Entente florale Evrope dobila zlato odlikovanje za celovito urejenost in razvoj vasi s svojo okolico. Osem let kasneje je na istem tekmovanju sodeloval še Podčetrtek s svojo okolico in prav tako dobil zlato odlikovanje. Letošnji nastop občine je še na eni ravni višje, saj gre tokrat za svetovno tekmovanje.

Podčetrtek tekmuje v kategoriji “Small Towns”, v kateri letos tekmujeta tudi Sorradile, ki se nahaja na Sardiniji, ter kanadsko mestece Sussex. Kraj na Kozjanskem sta si od 1. do 3. avgusta dodobra ogledali dve sodnici in sicer Berta M. Briggs iz Kanade ter Dr. Andrea Bocsi iz Mažarske. Ti po ogledu vsakega udeleženca tekmovanja ocenita z oceno od 1 do 5, najvišja ocena pa je še dodatno razdeljena na tri stopnje in sicer bron, srebro in zlato. Ocena je določena na osnovi skupine kriterijev kot so “videz” skupnosti, okoljevarstvene akcije in delovanja, ohranjanje dediščine, drevesa-obravnava in skrb, pokrajina ter zelene in cvetlične zasaditve.

Dobrodošlico sodnicama so izrekli župan občine Peter Misja, direktor Visit Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ Boštjan Misja, predsednik društva Entente florale Slovenija Boris Podvršnik, ves čas pa je bil prisoten tudi koordinator CIB za Slovenijo Anton Schlaus, ki je prav tako predsednik opisanega slovenskega društva.

Rezultati tekmovanja bodo razglašeni v času “National Symposium on Parks & Grounds and Awards Ceremonies”, ki bo potekal v kanadskem mestu Fort McMurray od 27. septembra do 1. oktobra.

Vir foto: Visit Podčetrtek

Communities in Bloom se sicer zavzema za podporo državljanskega ponosa, okolijske odgovornosti in olepševanja urbanih skupnosti prek angažiranosti državljanov tudi z udeležbo na tekmovanju, osredotočenem na promocijo urbanih zelenih površin. Po njihovih besedah mora biti vsem cilj izboljševanje okolja, v katerem živimo.

Preverite, kako so se s skupnimi močmi pripravljali na obisk sodnic:

Takole je obisk Podčetrtka ovekovečila ena izmed sodnic: