Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Renesančno-baročni dan v Rogatcu 2023 (foto, video)


Zadnjo avgustovsko soboto se je na Dvorcu Strmol odvil Renesančno-baročni dan, ki ga je organiziral Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Zbrani so doživeli potovanje v čas renesanse in baroka, ob tem pa se je plesalo, družilo ter uživalo v umetnosti.

V neposredni bližini središča Rogatca so se predstavili člani KUD Galiarda iz Celja, oblečeni v posebne kostume, ki spominjajo na srednjeveško modo. Kot nam je zaupala vodja društva, Barbara Suša, je izredno težko dobiti šivilje za takšne obleke, kostume pa še težje, saj morajo vsebovati nekaj zgodovinskega ozadja. Člani društva z 22 let dolgo tradicijo so predstavili kaligrafijo oziroma starinsko pisanje, pečatenje, razne plese in ducat družabnih iger. Vsi prisotni so lahko zavrteli tudi kolo sreče in prejeli nagrado.

Za konec so obudili starinske plese in glasbo, kar je tudi njihova primarna dejavnost, k plesu pa so se pridružili tudi številni navzoči. Prisotni so bili tudi gostje iz tujine, in sicer iz Nemčije, Avstrije, Nizozemske ter Italije, prav tako pa si je dogajanje prišel ogledati tudi župan Občine Rogatec Martin Mikolič.

Claudia iz okolice Dunaja je bila ena izmed teh mednarodnih obiskovalcev, o dnevu, ki se je odvil v Rogatcu pa je dejala: ”Mislim, da se je dogodek super izšel, ker tukaj ni bilo občutiti takšne vročine kot drugod. Z družino smo se slučajno sprehajali mimo, radovednost pa je poskrbela, da smo tukaj preživeli prav celotno popoldne in se ob tem imeli zelo lepo.”

Zbrani so se lahko med obiskom razvajali z nakupom kakšnega izmed izdelkov različnih prodajalcev v okviru Jernejevega sejma. Prav tako je potekala tudi steklarska delavnica, kjer si je lahko vsak s steklarsko pipo napihal svoj lasten stekleni kozarec. Mateja Bajt in Laeticia Hormuth sta predstavili instrumente ter glasbo renesančno-baročnega časa, pravljičarka Lidija Šket Kamenšek pa je zamotila vse otroke s pravljico Kraljična Neža in možicelj Trma.

V večernih urah je sledila otvoritev razstave Društva likovnikov Rogatec in pa koncert baročne glasbe, kjer so bili v glavnih vlogah Mateja Bajt (kljunasta flavta), Alessandro Sluga (violončelo) ter Luca Ferrini (čembalo).

Dogajanje si lahko ogledate tudi v fotogaleriji in v krajših video izsekih.

Fotogalerija: David Valant