Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Oranžno opozorilo pred nevihtami tudi za naše kraje


Agencija Republike Slovenije za okolje je za ponedeljek izdala oranžno opozorilo pred neurji za celotno državo.

Po njihovih navedbah bodo padavine, večinoma plohe in nevihte, bodo že zjutraj in dopoldne zajele zahodne kraje, čez dan pa bodo prešle celotno ozemlje Slovenije. Ob tem bodo možna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, udari strel, nalivi in ponekod tudi točo.

Glavnina padavin bo padla v razmeroma kratkem času (nekaj urah) ob krajevnih nalivih. V več delih države bo verjetno hitro naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinske in zaledne vode.

Zaradi spremenjenih odtočnih razmer po zadnjih poplavah, na odsekih kjer so struge hudournikov in rek spremenjene in mestih kjer so še prisotni nanosi materiala in plazine, bo padavinska voda lahko odtekala drugače kot običajno. Takšen spremenjen odtok se lahko zgodi predvsem ob kratkotrajnih močnejših nalivih. Trenutno so najbolj ranljiva območja Kamniške Bistrice, Zgornje Savinjske doline in Mežiške doline, pojav pa je možen tudi v drugih porečjih, ki so bila prizadeta ob zadnjih poplavah. Previdnost je potrebna tudi pri načrtovanju in izvajanju sanacijskih del v in ob strugah vodotokov.