Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Koncerti v okviru Rokovega poletja Šmarčanom približali klasično in jazz glasbo (foto)


Bliža se konec avgusta, s tem pa se kmalu končuje festival Rokovo poletje, ki je v Šmarje pri Jelšah pripeljal nemalo izvajalcev klasične in jazz glasbe.

V okviru festivala se je v atriju Muzeja baroka in v cerkvi sv. Roka že odvilo pet pravljičnih večerov za ljubitelje glasbe. Proti koncu junija je na dogodku Meditationes nastopila vokalna skupina Gallina, sledil je je dogodek z naslovom Od slovenske popevke do starega swinga, kjer je nastopil Natalija Tumpej trio. Tretji pravljični večer, v okviru katerega je nastopila zasedba Oriyon, je bil namenjen francoskemu šansonu. Sledil je dogodek Na višavah, kjer so obiskovalci prisluhnili orglam in primadoni Hrvaškega narodnega gledališča Valentini Fijačko. V torek, na peti pravljični večer, sta na oder stopila Ana Gorjanc in Staš Čakš.

Pred koncem festivala bosta nastopila še dva pravljična večera. Prihajajoči torek ob 8. uri zvečer se bo v atriju Muzeja baroka odvil Spopad harmonik, še zadnji dogodek pa bo nastopil 10. septembra ob 12. uri na Trškem Vrhu v Krapini, kjer bo na orgle zaigrala Petra Bračko, zapela pa Ema Pavlič.

Glasbeni večer Na višavah
Zaradi prepoznavnosti festivala izvajalci že sami podajo ponudbe o sodelovanju

O poteku letošnjega Rokovega poletja smo se pogovarjali z Vlasto Kramperšek Šuc, koordinatorko kulturnih programov Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Povedala nam je, da so letos z obiskom zelo zadovoljni. Nekateri obiskovalci se namreč vračajo na več koncertov, po številu udeleženih pa letos najbolj izstopa Večer francoskega šansona, kjer so bile vse kapacitete zapolnjene.

Natalija Tumpej trio

Festival so sicer prvič organizirali poleti leta 2011, od takrat naprej pa so ga prirejali vsako leto, tudi v času med pandemijo. Vlasta je z veseljem povedala, da je zaradi več kot desetletne zgodovine Rokovo poletje že tako prepoznavno med različnimi izvajalci klasične glasbe, da ti že sami želijo sodelovati. To za organizatorje pomeni lažje oblikovanje programa, za obiskovalce pa bolj pestro izbiro koncertov.

To je sicer edini festival klasične in jazz glasbe v bližnji okolici, ker pa ni namenjen množični publiki, jim vsako leto s sofinanciranjem pomaga Občina Šmarje pri Jelšah.

Atrij Muzeja Baroka
S festivalom želijo klasično in jazz glasbo približati Šmarčanom

Šuceva je dodala še, da je eden izmed razlogov za vsakoletno prirejanje festivala ta, da bi klasično in jazz glasbo približali Šmarčanom. Publiko za to zvrst glasbe je namreč potrebno vzgojiti in jim glasbo približati. Tudi izvajalci programe svojih koncertov pripravijo tako, da se z njimi približajo občinstvu. Seveda vključijo kakšno težjo skladbo, hkrati pa je zraven še kaj bolj posplošljivega. To je lahko filmska glasba ali pa klasična dela, ki so uporabljena kje drugje, na primer v reklamah. Te glasbe namreč ljudje bolj poznajo, mogoče pa sploh ne vejo, da jih je naredil kak skladatelj klasične glasbe.

vokalna skupina Gallina

Ob tem je dodala še, da se na koncertih marsikdaj naučijo kaj novega. Za primer je podala letošnji prvi koncert, na katerem je nastopila vokalna skupina Gallina: “Na koncertu so članice s kozarci, katere so napolnile z vodo, ustvarjale zvok s tem, da so po robu svojih kozarcev drgnile s prsti. Postavile so se na različna mesta po cerkvi in je bilo to eno tako posebno doživetje, čisto neobičajna postavitev in zvok, v kombinaciji z glasom.

Vabljeni ste, da se udeležite še zadnjih dveh koncertov v sklopu Rokovega poletja. Več informacij je na voljo tukaj.

Pokoncertno druženje

Vir foto: JZ Knjižnica Šmarje pri Jelšah