Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kam se v naših krajih odpraviti za praznik Marijinega vnebovzetja


Pred nami je vsakoletni praznik Marijinega vnebovzetja, v okviru katerega marsikje po Kozjanskem in Obsotelju pripravijo razne dogodke. V nadaljevanju preverite, kje se bo mogoče udeležiti prazničnih slavij.

Na letošnji praznik se bo, kot ponavadi, odvilo mnogo svetih maš, marsikje pa bodo organizirana tudi razna romanja in podobni dogodki.

Občina Šmarje pri Jelšah

Po šmarski občini se bodo praznične aktivnosti začele že par dni prej. Romarska sveta maša se bo po tradiciji najprej odvila na Sladki Gori in sicer 12. avgusta ob 20. uri, kateri bo sledil še vrtec. To romarsko mašo bo vodil Jože Planinc, župnik župnije Ponikve in Dramelj. Naslednji dan ob 10. uri je glavni romarski shod z blagoslovom zelišč in sveč. Tega bo vodil Branko Petauer.

Slavje se bo nadaljevalo 14. avgusta ob 19. uri na Tinskem, kjer bo maševal Ivan Šumljak. Tukaj se bosta sveti maši prav tako priredili na dan praznika ob 8. in 10.30 uri.

V Šmarju pri Jelšah bodo na dan praznika svete maše ob 7., 9. in 10.15 uri. Ker je tamkajšnja cerkev posvečena sv. Mariji Vnebovzeti, je to glavni župnijski praznik. Popoldan se bodo začeli še romarski shodi pri sv. Roku. Prvi romarski shod, ki ga bo vodil Gregor Celestina, se bo pričel ob 17. uri.

Nasednji dan, torej 16. avgusta, ko goduje sveti Rok, pa bodo svete maše ob 7., 8., 9. in 10. uri, ko bo napočil glavni romarski shod, kjer bo sveto mašo vodil Branko Cestnik. Zaključna sveta maša se bo odvila ob 18. uri.


Občina Podčetrtek

Velika slavnostna maša, ki jo bo prenašala RTV Slovenija, se bo na dan praznika odvila v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Olimju. Ob 7.30 bo jutranja sveta maša, ob 8. uri bo sledila priložnost za sveto spoved, uro kasneje pa se bo odvil glavni dogodek.

Slovesna procesija z Najsvetejšim in kipom Marije Spremljevalke se bo vila po vasi Olimje z blagoslovi ob kapelicah. Pri procesiji bo sodelovala godba na pihala iz Svetine nad Štorami. Sledila bo slovesna maša, ki jo bo daroval celjski škof ordinarij msgr. dr. Maksimiljan Matjaž. Pri maši bo prepeval domači pevski zbor. Na orgle bo igral Tone Potočnik. Ob 19. uri bo večerna sveta maša z ljudskim petjem.


Občina Šentjur

V Šentjurju bo sveta maša na dan Marijinega vnebovzetja ob 7. uri zjutraj, dve uri kasneje, torej ob devetih, pa se bo mašno slavje odvilo še na Botričnici.

Župnija Ponikva bo praznično bogoslužje s procesijo organizirala ob 8.30 uri. Ker v Marija Dobju še vedno potekajo obnovitvena dela, bo to na Uršuli.


Občina Rogaška Slatina

Župnija Rogaška Slatina bo bogoslužje s procesijo priredila na dan praznika ob 10. uri v cerkvi Marijinega vnebovzetja na Tržišču.


Občina Bistrica ob Sotli

Velika maša se bo na dan praznika odvila v cerkvi Svetogorske Matere Božje na Svetih Gorah nad Bistrico ob Sotli. Slovesnosti, ki se bosta odvili ob 9. in 11. uri, bo vodil misionar Tone Kerin.


Občina Kozje

V Kozjem se bo na praznični dan sveta maša v tamkajšnji cerkvi Marijinega vnebozvetja odvila ob 10. uri. Istočasno se bo v kraju pričela tržnica, kjer se bodo predstavili lokalni ponudniki z domačimi dobrotami.