Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

54. sejem MOS Celje 2022: program dogajanja in koristne informacije

Bliža se največji in najbolj tradicionalni sejem –  MOS, ki bo letos potekal med 13. in 17. septembrom. Gre pa za največjo poslovno-sejemsko prireditev v Sloveniji in širše, ki letos posebej poudarja trajnostno vizijo. Ker bo na MOS-u, ki upravičeno nosi naziv sejem vseh sejmov, letos še posebej slavnostno razpoloženje, se obeta kar nekaj novosti.

 

Trajnost

Letošnji MOS bo v znamenju zelenega prehoda s sončnimi elektrarnami, e-mobilnostjo in trajnostnim razvojem. Veliko bo demonstracij voženj, animacij, poligonov, kjer boste lahko preizkusili nov e-prevoz, o katerem že dolgo razmišljate – od navadnih koles, do e-skirojev, skuterjev, avtomobilov. V okviru Evropskega tedna mobilnosti tudi letos spodbujamo akcijo »S kolesom na MOS«.

 

Vse na enem mestu

Na enem mestu bo zbrana ponudba za dom, gradnjo, prosti čas in zdravo hrano, predstavila se bo slovenska modna industrija, poskrbljeno bo tudi za razvedrilo in zabavo.

 

Obrtniki in spoznavanje poklicev

Vsako leto namenijo obiskovalci največ zanimanja Ulici obrti in rokodelskih delavnic. Velik poudarek bo na promociji različnih poklicev, zato dobrodošli osnovnošolci in srednješolci, ki se odločate o svoji nadaljnji poklicni karieri. Na enem mestu boste lahko spoznali različne poklice, praktične prikaze in svetovalce, ki vam bodo odgovorili na vsa vaša vprašanja. Sejem bo obiskala tudi Evropska komisija, ki bo predstavljala Evropsko leto spretnosti.

Drugi dan sejma bo potekal v prostorih našega Kongresnega centra, kjer bo potekalo mednarodno poslovno srečanje Obrtno-podjetniške zbornice Slovenija. Tretji dan bo na vrsti Dan gospodarske diplomacije. Vabljeni torej, da se udeležite MOS-a in vseh omenjenih dogodkov, kjer boste lahko učinkovito navezali nove poslovne stike.

 

Gospodarstvo in znanost

MOS prav tako predstavlja odličen vezni element med gospodarstvom in znanostjo. Ogledali si boste lahko visokotehnološke inovacije, nove tehnologije in primere dobrih praks sodelovanja v znanosti in gospodarstvu. V okviru »Stičišč znanosti in gospodarstva« bodo svoje dosežke predstavili inštituti, fakultete, univerze in visokotehnološka podjetja. Inovacije bodo usmerjene na področja elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, energetike, bionike, IKT, nanotehnologij, biotehnologij, vesoljskih tehnologij. Cilj sejemske predstavitve je pospešiti razvoj visokotehnoloških inovacij in k sodelovanju pritegniti mlade raziskovalce. V okviru celovite predstavitve bodo predstavljeni tudi novi poklici in izobraževalni programi prihodnosti.

Letošnja zanimivost bo predstavitev bionike v sklopu projekta »tehnološke virtualizacije bionske glave«. Projekt bo prikazal številne stimulatorje in vsadke, ki jih sodobna medicina uporablja za zdravljenje hudih nevroloških bolezni in diagnostiko. Strokovnjaki FERI Univerze v Mariboru pa bodo predstavili bionskega človeka v virtualnem okolju, lahko boste videli optične in fotonske inovacije ter način dekodiranja možganskih signalov po možganski kapi. Predstavili bodo tudi trende razvoja na področju umetne inteligence.

 

Turizem

V eni izmed večjih sejemskih dvoran bo predstavljena obširna ponudba turističnih destinacij iz vse Slovenije. Predstavljale se bodo butične lokacije, kmetije in ponudniki domače hrane. Tako ne bo manjkalo številnih degustacij in spoznavanja slovenskih kulinaričnih posebnosti po pokrajinah.

Podrobneje se boste seznanili s pohodništvom, kolesarjenjem, zimskimi, vodnimi in adrenalinskimi doživetji, spoznali boste tudi nove možnosti za team buildinge. Predstavili se bodo razstavljavci wellness in zdraviliškega turizma, kongresnega, kulturnega in dentalnega turizma kot tudi razstavljavci s področja kampinga in karavaninga z avtodomi in opremo zanje.

Nedvomno bo za obiskovalce zanimiva predstavitev bogatega programa na temo zdravega načina življenja. Tako boste na MOS-u lahko spoznali uporabo defibrilatorja in oživljanje, lahko si boste dali izmeriti sladkor v krvi ali krvni tlak, vprašanja boste lahko zastavljali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, kjer se boste seznanili z nalezljivimi boleznimi. Skrb za zdravje in spoznavanje vseh možnosti, s katerimi lahko sami pomagamo svojemu telesu, je eden od segmentov, ki jih boste lahko spoznali v okviru omenjenih dejavnosti.

 

Digitalizacija in ministrstva

Predstavitev digitalizacije bomo organizirali v sklopu segmenta MOS B2B. Letošnji MOS bodo obiskala številna ministrstva, ki bodo obiskovalcem predstavila digitalne storitve javnih ustanov in popolno digitalno preobrazbo.

  • Rešitve za digitalizacijo gospodarstva
    Prvi segment je namenjen gospodarstvu, ki je na sejmu MOS v veliki meri prisotno že skozi razstavljavce, poleg tega pa je med obiskovalci približno 25 % poslovnih obiskovalcev. Poleg tega pa bo v tem segmentu javna uprava predstavila digitalne rešitve, namenjene gospodarstvu.
  • Rešitve za digitalizacijo izobraževanja in dvig digitalnih kompetenc vseh sodelujočih v procesih izobraževanja
    Drugi segment je namenjen izobraževanju. Digitalizacija namreč omogoča vse bolj inovativne načine izobraževanja, napredne učne tehnike, interaktivne procese, na drugi strani pa ukinja mnogo poklicev in uvaja nove, čemur mora izobraževanje slediti. Ker je sejem MOS v veliki meri namenjen tudi predstavitvi poklicev, ga vsako leto obišče tudi na tisoče osnovnošolcev, srednješolcev in študentov. Ti si bodo z veseljem ogledali novosti na področju digitalizacije izobraževanja, pozabiti pa ne smemo tudi na odrasle, ki so vključeni v procese izobraževanja.
  • Rešitve za digitalizacijo javno uprave in dvig digitalnih kompetenc celotnega prebivalstva
    Glavni poudarek tega segmenta bo na dvigu digitalnih kompetenc celotnega prebivalstva in spodbudi, da bi v čim večji meri lahko vsi državljani RS koristili prednosti, ki jih prinaša digitalizacija. Glavni nosilec bo Ministrstvo za javno upravo, ki bo vključilo še ostala ministrstva in institucije.

 

5 segmentov MOS-a

55. MOS predstavljamo skozi že tradicionalne segmente MOS DOM, MOS TURIZEM, MOS TEHNIKA ENERGETIKA, MOS B2B in MOS PLUS. Letošnji 55. MOS bo ponovno odlična priložnost za inovacije, rast in gospodarski napredek.

Zakaj na MOS?

Spoznali boste več kot 1000 razstavljavcev, opravili boste odlične sejemske nakupe in se opremili z vsemi informacijami, ki jih ta hip potrebujete.

Lani je več kot 90 % razstavljavcev svoj nastop na sejmu in odziv obiskovalcev ocenilo kot zelo uspešen. V enako visokem odstotku je sejem izpolnil vsa njihova pričakovanja. Glede na prve odzive razstavljavcev vam lahko zagotavljamo, da bo najmanj tako tudi letos. Lanski MOS je obiskalo blizu 62.000 ljudi, bodite letos med njimi tudi vi in postanite del nove sejemske dogodivščine, ki si jo boste nedvomno zapomnili!

Odpravite se na izlet v Celje, doživite popoln dan zabave in sprostitve ter spoznajte 55. MOS.

Vstopnice

Vstopnice za sejem dobite ceneje v predprodaji, v mesecu avgustu akcija 1+1 gratis (za ceno ene vstopnice dobite 2 vstopnici), in sicer za ceno 9 evrov. Nakup vstopnic lahko opravite tukaj.

Prvi dan sejma dobite posamezno vstopnico po akcijski ceni 5 evrov.

Sejem je odprt vsak dan med 9.00 in 18.00, v nedeljo do 17.00.

Obiščite Celjski sejem, 55. MOS, 13.–17. september 2023.