Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

19. Šmarski kolesarski maraton postregel z razgibano nedeljo (foto, video)


19. Šmarski kolesarski maraton je včeraj postregel z razgibano in aktivno nedeljo. Športni dogodek, ki sta ga pripravila Zavod za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah ter Športno društvo Šmarje, je privabil okoli 150 kolesarjev, nekateri izmed njih pa so celo prišli z onkraj slovenskih meja.

Potem, ko je bil kolesarski maraton zaradi izjemno slabe vremenske napovedi in oranžnega opozorila po prvotnem datumu prestavljen, so kolesarji vendarle prišli na svoj račun na zadnjo avgustovsko nedeljo.

Organizatorji so pripravili dve različici kolesarske avanture, ki nista bili tekmovalnega značaja, zato tudi niso merili časa udeležencev. Daljša trasa (66 km) je potekala skozi Belo, Pristavo pri Mestinju, Sodno vas, Podčetrtek, Golobinjek, Virštanj, Drensko Rebro, Lesično, Lopaco, Gorico pri Slivnici, Sveti Štefan, Zibiko in nato nazaj skozi Belo do Šmarja pri Jelšah, kjer je bil tudi začetek etape.

Krajša pot, katere start se je pričel pol ure kasneje od tistega uvodnega za daljšo traso, je bila namenjena družinam, starejšim kolesarjem, otrokom in vsem tistim, ki so se želeli rekreirati, a jim je 66 km dolga pot predstavljala prevelik zalogaj. V tem primeru so si kolesarji sami izbrali dolžino poti povsem po svojih zmožnostih, pot do Podčetrtka in nazaj do Šmarja pa je sicer predstavljala 28 km.

Kolesarka, ki se je s svojo družino podala na družinsko kolesarjenje, je jasno izrazila svoje zadovoljstvo: ”Super je bilo, vreme je bilo super, organizacija prav tako. Zadeva je res sijajno uspela, trije moji otroci so uspešno prispeli v cilj, poleg tega pa ne rabim kuhati nedeljske južne, saj nas je po končani vožnji pričakal topel obrok.”

Kljub temu, da je bil dogodek rekreativne narave, pa so vendarle vsi sodelujoči prejeli medalje, tisti najhitrejši pa tudi pokale. 66 km je tako najhitreje prevozil Igor Kopše s Ptuja, ki je preizkušnjo označil kot kar precej zahteven trening. Sledili so mu Blaž LupšeRok Mavrin in Urban Šipec, boji za zmagovalca pa so se odvili bolj v zadnjem delu poti. Na spustu je bila četverica še skupaj, nato pa je na vzponu pri Gorici pri Slivnici Ptujčan nekoliko pospešil in si privozil odločilno prednost.

Nagrado za najmlajšega kolesarja je dobil Adam Krajnc, rojen leta 2020, za najstarejšega pa Alojz Polanec, ki je kar 73 let starejši od Adama. Kot je po prihodu v cilj povedal, se je že večkrat udeležil šmarskega kolesarskega maratona, prav tako pa namerava sodelovati tudi na prihodnjem v naslednjem letu. Najbolj številčna ekipa je bila pričakovano iz domačega kraja, in sicer Šmarje Cycling Team.

Kolesarski dan v Šmarju je minil brez kakšnih padcev, ki pogosto povzročajo nevšečnosti tudi na največjih kolesarskih dirkah. Za vas pa smo pripravili tudi vpogled v športno dogajanje z bogato fotogalerijo in krajšimi video izseki.

Fotogalerija: David Valant

Izvedbo programa je omogočilo sofinanciranje Fundacije za šport.