Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vesela sejemska nedelja ob bistriškem občinskem prazniku


V Bistrici ob Sotli so danes s Petrovim sejmom sklenili bogato dogajanje ob junijskem občinskem in farnem prazniku. Ob sejmu so tamkajšnji vinogradniki proslavili 30. šempeterski praznik vina in 22. salamiado, jubilejni praznik pa zaznamovali s slavnostnim odprtjem kozolca s staro »Gabronovo prešo«.

Bistrica ob Sotli, nekdanji Sveti Peter pod Svetimi gorami, svoj občinski in farni praznik obeležuje na godovni dan sv. Petra, 29. junija. Živahen utrip ob praznovanju se je v Bistrici ob Sotli pričel že v pričetku meseca junija z vrsto kulturnih, družabnih in športnih prireditev, ki so povečini potekale v organizaciji različnih društev in ob podpori občine.

Za zaključek praznika so danes v organizaciji Turističnega društva Bistrica ob Sotli in Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter priredili še Petrov sejem z bogato sejemsko ponudbo, ki jo je kreiralo okoli trideset stojničarjev. Ob običajnih stojnicah z domačimi dobrotami, ročnimi izdelki in umetninami ter suhorobarskimi izdelki, so se predstavljali tudi domača društva, vinarji, robotiki iz osnovne šole …

Pred poldnevom so v okviru sejma izvedli sklepno dejanje jubilejnega 30. praznika vina in 22. salamiade, v okviru katerega so je že v mesecu aprilu odvilo ocenjevanje vin in salam, zdaj pa so priredili še zaključno prireditev s podelitvijo priznanj in razglasitvijo zmagovalcev.

Ob vinskih praznikih doživeli veliko uspehov

V Društvu vinogradnikov in kletarjev Šempeter so se jubilejnega 30. vinskega praznika zelo razveselili. Predsednik šempeterskih vinogradnikov Blaž Černelč je ob tem povedal:  »Veliko je bilo postorjenega v tem času, veliko dogodkov se je zvrstilo, naši vinogradniki so v tem času posegali po najvišjih priznanjih tudi na uglednih državnih in mednarodnih vinskih ocenjevanjih, društvu je bila zaupana organizacija državnega vinskega in salamrskega ocenjevanja … Tega pa ne bi bilo, če se tistim nekaj zanesenjakom, ki so videli potrebo po tem dogodku v našem kraju, pri pripravi praznika ne bi priključevale mlajše generacije, ki smo skozi leta postale gonilna sila dogodka, sedaj pa pridno pomagajo tudi mladi domačini.«

Naziv šampiona oz. zmagovalno vino je pridelala družina Pečnik iz Sedlarjevega. Oceno 18,83 so si prislužili za vzorec laškega rizlinga (izbor). Prvaki sort so postali: družina Jurše s Sladke gore v beli zvrsti, v modri frankinji družina Berkovič, vinogradništvo Kralj v roseju, rumenem muškatu in laškem rizlingu,  družina Marof v sauvignognu. Pri salamah je slavil domačin Drago Kramer, drugo mesto je osvojil Roman Kragl iz Sevnice, nadaljnja mesta so šla domačinom: tretje Martini Černelč, četrto Janku Polaku in peto Sonji Križnik in šesto družina Klakočer. Ti salamarji so se uvrstili tudi na Finale slovenskih salamiad, ki je v juniju potekalo v Straži na Dolenjskem.

Domovanje vinogradnikov, Šempeterski hram, bo odslej za obiskovalce še bolj vabljiv. Tam so ob tej priložnosti namreč odprli kozolec s »staro Gabronovo stiskalnico«, ki se ponaša z letnico 1904. Slavnostni trak sta v družbi Blaženka Černelča prerezala še župan Franjo Debelak in predsednik Zveze društev vinogradnikov Slovenije – Vinis Alojz Slavko Toplišek, ki sta na prazniku obiskovalce tudi nagovorila.

Petrov sejem je tudi tokrat ponudil živahen utrip. V otroškem kotičku so navdušili z igro na napihljivih igralih. Vinogradniki so ponudili degustacijo na prazniku sodelujočih vin, navdušili pa so tudi z dobrotami iz sejemske kuhinje, ki jih je v bližnjem kotičiku pripravljajo lepo število domačinov. Med vidnejšimi je bila tudi zdravstvena stojnica NIJZ, kjer so obiskovalce seznanjali predvsem o preventivnih programih za zgodnje odkrivanje raka.

Za kulturni utrip so poskrbeli pevke in pevci domačega Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli ter domača godba Orlica, za zabavo pa je z živo glasbo poskrbel ansambel iz bližine.

Več utrinkov s sejemeske nedelje v Bistrici ob Sotli pa tudi v spodnji fotogaleriji:

/