Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Šmarju tujcem iz dveh držav največji delež delovnih dovoljenj


Pred nekaj dnevi je Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje objavil novico o rekordno nizki brezposelnosti.

Ob koncu prejšnjega meseca so namreč v evidenci vodili 46.178 registriranih brezposelnih. To pomebni najnižji delež brezposelnih, od razglasitve neodvisnosti, saj ta znaša 3,6 %. V Evropski uniji je to 5,9 %.

Že dlje časa je tudi znano, da za marsikatero delo (tudi zaradi nizkih plač) domačega kadra ni, zato se na drugi strani delodajalci poslužujejo možnosti zaposlovanja tujcev. Po podatkih ZRSZZ je največ povpraševanja po delavcih za preprosta dela pri visokih in nizkih gradnjah, delavcih za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcih, strežnikih in gospodinjskih pomočnikih, prodajalcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev ter strokovnih sodelavcih za zdravstveno nego. Težave imajo tudi v nekaterih drugih panogah, kot je npr. izobraževanje.

Lani je bilo po podatkih Ministrstva za notranje zadeve izdanih 58.538 enotnih delovnih dovoljenj. Največ enotnih delovnih dovoljenj je v Sloveniji izdanih delavcem iz Bosne in Hercegovine (30.775), Kosova (13.054), Srbije (7.512), Severne Makedonije (3.102), Turčije (940), Ruske federacije (626), Ukrajine (321).

V zadnjem času je več vlog za delovna dovoljenja za delavce iz bolj oddaljenih držav, kot so  Bangladeš, Filipini, Indija in Nepal. V prispevku portala 24ur je bilo območje Šmarja pri Jelšah izpostavljeno, da prednjači po številu Nepalcev in Filipincev. Prvim je bilo lani izdanih 138 dovoljenj, od tega na šmarski upravni enoti 35. Drugim je bilo lani izdanih 50 dovoljenj, od tega v Šmarju 33.

Na našem portalu je ena najbolj branih rubrik Prosta delovna mesta, kjer objavljamo informacije o zaposlitvenih možnostih na našem območju in širše.