Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na slavnostni seji v Bistrici ob Sotli: »Tukaj smo z namenom delati dobro za naše okolje, da bo naš vsak dan boljši in prijetnejši«


Z včerajšnjo slavnostno sejo in počastitvijo občinskih nagrajencev so v Bistrici ob Sotli počastili občinski praznik. Ta prinaša veliko veselja za Bistričane, saj so se razveselili nekaj pomembnih naložb, ki boljšajo kvaliteto življenja v tej mali občini, predvsem pa so izpostavili, da velik kapital ustvarjajo ljudje, saj so zaslužni za bogat utrip občine, ki bi jim ga lahko zavidali tudi prebivalci marsikatere ne le slovenske, pač pa tudi evropske občine.

Gostitelj župan Franjo Debelak je na slavnostni seji predstavil dosežke občine ter nekaj načrtov. Lepe besede pa je namenil tudi občinskim nagrajencem.

Gostitelj župan Franjo Debelak je na slavnostni seji, ki so jo včeraj popoldne priredili v dvorani kulturnega doma v Bistrici ob Sotli, med drugim dejal, da občino krasijo številni zakladi, pri čemer je izpostavil tako naravne danosti in geografsko lego, kot tudi ljudi, ki v občini živijo. »Prav ti s svojim znanjem in izkušnjami, nesebičnostjo in preprostostjo predstavljajo pomemben gradnik naše lokalne skupnosti. V ospredje preteklosti nam vstopijo vsa dobra dejanja, pomembni dogodki in uresničitev zastavljenih ciljev, usmerjenih v razvoj vseh nas in naše male občine. Pri tem ne pozabljamo na ljudi, na osebe, ki so še nekoliko bolj zaznamovale preteklo leto. Nekatere morebiti malo manj poznamo, saj se ne izpostavljajo, nase pa opozarjajo s svojim predanim, spoštovanim, vestnim delom in dosežki širom našega kraja in zunaj. Prav oni so skupaj z nami zagotovilo, da bomo lahko uresničili vse smele napovedi in cilje, ki smo si jih zadali. In tako Občino Bistrico ob Sotli popeljali naprej med najboljše.«

Izpostavil je tudi glavne projekte, ki so zaznamovali obdobje do praznika. Kot je dajal, je občina pričela s postopki za odkup gradu Kunšperk, v delu občine so izvajali priključitve uporabnikov na javno kanalizacijsko omrežje in čistilne naprave. V prenovi je Bratuševa domačija, v kateri bodo uredili štiri stanovanja, med njimi tudi varovana za starejše prebivalce. V izvedbi so še tudi hidravlične izboljšave javnega vodovodnega omrežja, kjer bodo na novo uredili 22 kilometrov javnega vodovoda, kar bo izboljšalo preskrbo z vodo pri vseh občanih, posebej pa se tega projekta veselijo domačije, ki so v sušnih mesecih ostale brez vode. Nadaljnje je župan izpostavil še sanacije lokalnih cest in javnih poti, pa tudi delo na projektu širitve vrtca in telovadnice, pri čemer so se morali soočati tudi z problemom prestavitve mobilne bazne postaje. Izpostavil je še, da so na področju turizma skupaj z destinacijo Podčetrtek obnovili zlati znak »Slovenia Green destinations«.

»Verjamem v dobre namene vseh nas. Zaupam ljudem, s katerimi živim. Ne glede na politična in kakšna druga stališča smo tukaj z namenom delati dobro za naše okolje, da bo naš vsak dan boljši in prijetnejši,« je zaključi ter ob tem dodal tudi, da je podpornik kmetijstva, gospodarstva in podjetništva, ki so temelj za razvoj naše družbe, da pa bo vedno spoštoval tudi kulturo.

V majhnih občinah je veliko potenciala

Nagovorila jih je tudi Dubrovka Karlin.
Uspešno uresničevanje nadaljnih načrtov jim je zaželela tudi Dubrovka Kalin.

Slavnostno sejo je obiskala tudi Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na MGRT, ki je Bistričanom namenila veliko spodbudnih besed. Med drugim je dejala, da za razvoj ni pomembna velikost občine, pač pa so pomembni tisti, ki živijo v njih in kreirajo njihov utrip. O razvojnem potencialu občine pa je dejala, da kljub temu, da se sooča s slabo demografijo, manj razvito industrijo in danostmi, ki ne nudijo pogojev za intenzivno kmetijstvo, hkrati pa jih še bremenijo varstveni režimi pod Naturo 2000, ima občina velik potencial. »Kar je na eni strani čutiti kot manko, je na drugi strani velika konkurenčna prednost. Neokrnjena narava je eden največjih adutov, ki jih imate. In izjemni socialni kapital. Vaši današnji nagrajenci so ljudje, na katere bi bila ponosna vsaka slovenska in tudi evropska občina. Ravno to je tisto, kar nas gradi in od tod izhaja, da gradimo izjemne turistične točke. Želimo si namreč avtentičnih, pristnih, domačih produktov. Marsikje nimajo več pristnosti. Vi jo imate in znate se povezati.«

V nadaljevanju je izpostavila tudi priložnosti v čezmejnem sodelovanju, sploh za Bistrico ob Sotli, ki se že sedaj povezuje s Kumrovcem in ostalimi občinami v hrvaškem Zagorju in širše. »Verjamem, da boste znali izkoristiti vse kar prinaša prihodnost in zato boste rabili seveda veliko poguma, ampak verjamem, da znate in zmorete premagati vse ovire, ki vas bodo pri tem čakale in seveda, da boste iz tega izpeljati tisto najboljše za vas. Da bo vaša Bistrica postala vaša dnevna soba, v katero boste sprejemali goste, kakršne si vi želite in vam bodo prinašali najvišjo dodano vrednost.«

V imenu županov šmarske upravne enote je zbrane nagovoril župan občine Podčetrtek Peter Misja, ki je me drugim izpostavil: »Velikokrat povem, da je lokalna samouprava ena izmed najboljših zadev, kar jih je država uredila. Lokalna samouprava pravzaprav v vseh teh letih razvija naše kraje. Dokaz za to, da se lahko tudi v manjših krajih doseže razvoj, je tudi Bistrica ob Sotli. Kar nekaj pomembnih projektov ste izpeljali, napovedujete pa tudi velike projekte, ki jih boste uresničili v prihodnje.«

Občinski praznik so sicer v Bistrici ob Sotli počastili v družbi številnih gostov. Slavnostno sejo so obiskali župani in podžupani sosednjih in bližnjih občin, ob že omenjenih še Robert Zagorc iz Kostanjevice na Krki, Brigita Piltaver Imperl iz Krškega, Martin Mikolič iz Rogatca, Matija Čakš iz Šmarja pri Jelšah, Mojca Florjanič iz Brežic, Franc Leskovšek iz Dobja ter Tomaž Režun iz Rateč. S Hrvaške so Bistričane počastili Ksenija Krivec Jurak iz Zagorskih Sel ter Robert Šplajt iz Občine Kumrovec in Andrija Juzbašič iz prijateljske občine Bošnjaci, ki sta jim namenila tudi nekaj besed.

Ponosni na dosežke občinskih nagrajencev

Nagovorila jih je tudi prof. dr. Jelka Geršak, prejemnica občinske plakete.

Osrednji del slavnostne seje je bila počastitev občinskih nagrajencev. Plaketo občine je prejela prof. dr. Jelka Geršak, ena izmed vodilnih akademikinj na področju tekstilstva in oblačilne znanosti pri nas, ki si je večji del življenja kruh služila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru, deluje pa tudi v na Tekstilno-tehnološki fakulteti Univerze v Zagrebu. Je avtorica dveh patentov, njeno biografijo pa sestavlja preko 900 biografskih enot. Aktivna je bila pri razvoju funkcionalnih in inteligentnih oblačil, med drugim tudi za osebe z demenco in vojsko, kot je izpostavila ob zahvali, pa prav zdaj tik pred upokojitvijo pod njenim mentorstvom skupaj s kandidatom za doktorja znanosti razvijata pametno oblačilo, ki bi olajšalo gibanje oseb s Parkinsonovo bolezen. “Tako bom tudi Bistrici ob Sotli lahko nekaj doprinesla,” je izpostavila.

Priznanje občine je prejel Jože Zorenč, ki se je izkazal v društveni dejavnosti pri vinogradnikih, kot salamarski ocenjevalec, strelec z zračno puško v domačem športnem društvu, pa tudi kot ljubiteljski kuhar na različnih dogodkih v občini.

Drugo priznanje je šlo skupini Tomos tim Sokoli, ki pod svojim okriljem združuje okoli 120 ljubiteljev Tomosovih mopedov iz domačega in okoliških krajev, tudi hrvaških mopedistov. Vidno pestrijo občinski utrip, občino pa predstavljajo tudi na mnogih dogodkih izven njenih meja. Nagrado je prevzel njihov vodja Oto Lupšina.

Denarno nagrado je prejela Galerijska sekcija Kulturnega društva Bistrica ob Sotli, ki se ponaša z bogato galerijsko dejavnostjo, zadnja leta v novih prostorih v galeriji Gabronka. Domače in gostujoče umetnike, pa tudi akademske slikarje, so v enajstih letih delovanja predstavljali na kar 18 razstavah. Aktivno se povezujejo tudi z umetniki posamezniki in drugimi tovrstnimi društvi, kar v Bistrico ob Sotli prinaša nove zanimive razstave. Nagrado je sprejel vodja sekcije Andrej Čepin.

Sejo so s pesmijo obogatili člani Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli. Povezovalne niti je pletla Janja Kunej. Po zaključku slavnostne seje so občinski praznik proslavili z druženjem pod prireditvenim kozolcem.

 

 

V videoposnetku lahko prisluhnete nagovoru župana Franja Debelaka:

In še fotogalerija: