Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Likof na taberhi v Rogatcu 2023 (foto, video): do kruha je bila dolga pot


Nedeljske popoldanske in večerne ure so množico obiskovalcev privabile v Rogatec, kjer se je v tamkajšnjem muzeju na prostem odvijal že 25. Likof na teberhi, etnografska prireditev s prikazi starih znanj, veščin in delovnih postopkov.

Rdeča nit prireditve je bila tudi tokrat prikaz mlačve in delovnih opravil, ki so nekdaj na kmetijah potekala, da so prišli do pšeničnih zrn in nadaljnje do kruha. Tako so v sodelovanju z upokojenci in drugimi posamezniki s Kozjanskega in Obsotelja ter fantov z Donačke gore – v programu je sodelovalo kar 86 posameznikov – prikazali različne načine mlačve žita: s cepci, s pomočjo kravje sile na »geplu« ter s pomočjo ročne mlatilnice. 

Vsi trije prikazi so pritegnili lepo število obiskovalcev, ki so bodisi spoznali del naše preteklosti ali pa se spomnili časa svoje mladosti ali pripovedi iz življenja svojih prednikov. Tudi mladi so lahko spoznali, da je bila še nedolgo nazaj, pot do kruha kar dolga.

Del muzeja se je bohotil v sejemski ponudbi okoli desetih stojničarjev, rokodelcev, ki so jih v Rogatec privabili v sodelovanju s Konzorcijem rokodelskih centrov Slovenije. Obiskovalci so na Marjetinem sejmu lahko videli (in tudi kupili) umetnine iz gline, vezene izdelke, izdelke iz blaga, lesene igrače ter druge podobne ročno izdelane predmete, ki pričajo, da še ohranjamo znanja naših prednikov in jih priročno vpletamo v sodobni čas.

Tudi šestnajst sirovih zavihank, ki so se pomerile na izboru Naj sirove zavihanke Obsotelja in Kozjanskega, je pritegnilo številne poglede. Zavihanke so že kmalu po pričetku prireditve odnesli v zaprt prostor, kjer je svoje opravila še ocenjevalna komisija, ki je v večernih urah razglasila najboljšo tovrstno pogačo, kulinarično značilnost za ta del Obsotelja in Kozjanskega, ki so jo skozi pokušino lahko spoznali tudi obiskovalci.

Prireditev je ponudila še vrsto drugih prikazov, ki so bila pred desetletji del vsakdanjika tukajšnjih prebivalcev. Pri vodnjaku so domače žene, združene v skupino Pojoče perice, ročno s pomočjo »ribežnov« prale perilo in ga obešale na vrv, skupina gospodinj z muzikantom je predstavila, kako se je nekoč s srpi želo žito, kosci pa so prikazali košnjo travnika s koso. Prikazali so tudi izdelavo podkvic in podkovanje konja, izdelavo grabelj in metel, različne načine pletenja izdelkov, tkanje in vezenje.

Ta čas so si lahko otroci v muzejski kuhinji spekli posebne kruheke »žulike«, hodili s hoduljami ter v delavnicah spoznavali zelišča.

 

Po opravljenem so se nastopajoči in obsikovalci lahko okrepčali z malico ali kakšnim drugim prigrizkom v kuhinji gostujočega gostinca. Prireditev bi sicer morala potekati že v soboto, a so se v Zavodu za kulturo, turizem in razvoj Rogatec odločili, da jo zaradi slabega vremena prestavijo na nedeljski dan, ki je bil ves čas obsijan s sončnimi žarki.

Tukaj pa še kratek videoposnetek o dogajanju, vabljeni k ogledu:

Nakaj utrinkov vam prikazujemo v spodnji fotogaleriji: