Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Center za promocijo vina, kulture in turizma v Virštanju: degustacija vin, vpogled v kulturo in mnogo več (foto)


To soboto smo na dan odprtih vrat obiskali Center za promocijo vina, kulture in turizma v Virštanju, kjer so nam zaposleni na TIC Podčetrtek razkazali objekt in vse, kar ta ponuja.

V spodnjem delu stavbe se nahaja klet, kjer je možnost nakupa in degustacije lokalnih vin virštanjskih vinogradnikov, poizkusiti pa je možno tudi Županovo vino. Nadstropje višje se nahaja digitalna miza z zaslonom na dotik, s katerim lahko na interaktiven način s premikanjem kamnov spoznavamo vina, kulturo, kulinariko in turistično ponudbo tamkajšnjega območja. V sobi se ob stenah nahajajo še paneli z razširjenimi vsebinami, vezanimi na tematiko. V zgornjem nadstropju pa se nahaja še soba, kjer so obiskovalcem s pomočjo VR očal predstavljena dela v vinogradu, torej kako vinogradnik trto obdeluje že pred trgatvijo. S tem so želeli poudariti, koliko truda je potrebno vložiti za pridelavo vin že pred samo trgatvijo.

V centru je na voljo mnogo vin

Center za promocijo vina, kulture in turizma Virštanj se je po prenovi stavbe odprl dve leti nazaj. V lanskem letu je bil poleti redno odprt, to se pa nadaljuje tudi letos, ko je odprt vsako soboto. Z dnevom odprtih vrat so na zavodu TIC Podčetrtek želeli na ogled in degustacijo privabiti predvsem domačine. Tamkajšnji direktor Boštjan Misja je povedal, da so mnenja, da morajo najprej center doživeti domačini, saj se potem zgodba o temu širi naprej, posledično pa ga obišče več ljudi. V avgustu si tam obetajo tudi Klopotčevo soboto, kjer bodo z vinogradniki pripravili pravo zabavo.

Misja si želi, da bi Virštanj ponovno zaživel

Z obiskom je Misja zadovoljen, dodal pa je, da bo na centru potrebnega še veliko dela. Nekaj preglavic jim je povzročila epidemija koronavirusa, zato si sedaj želijo nadoknaditi vse, kar so zaradi takratnih zaprtij zamudili. Poudaril je še, da je center za kraj Virštanj in okolico ena dodatna turistična atrakcija, pridobili so namreč tudi okoljski znak zeleni ključ, ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji.

To je tako nek center, ki povezuje vino, kulturo, kulinariko in pa turizem v samem Virštanju. Ob tem je zaključil z naslednjim: “Želeli bi pa res spodbuditi vinogradnike in same domačine v Virštanju, da bi se ponovno začele razne predkoronske zabave in veselice, ki so prej bile, zdaj pa so nekako poniknile, da bi spet ta Virštanj, kot je bil, zaživel.