Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogaški Slatini obnovili cesto in na širše kolesarsko omrežje priključili zaledna naselja


V občini Rogaška Slatina so zaključili še drugo fazo obnove lokalne ceste in izgradnje kolesarskih pasov na relaciji Brezje–Zgornji Gabernik.

Načrtovanje projekta se je pričelo leta 2017, s pripravo načrtov za obnovo lokalne ceste. V letu 2019 je občina pristopila še k celovitemu načrtovanju izgradnje regijskih kolesarskih povezav in prišla do zaključkov, da je novo kolesarsko infrastrukturo na območju občine smiselno predvideti tudi ob tej lokalni cesti. S tem so na širše kolesarsko omrežje Rogaške Slatine priključili občane zalednih naselij.

Združen projekt vključuje obnovo lokalne ceste s širino asfaltnega dela vozišča 4 metre in izgradnjo kolesarskih pasov ob asfaltnem delu vozišča v širini 2 x 1,25 metra. Skupna dolžina trase meri 1.942 metrov.

Občina je uspela z vključitvijo projekta v Dogovor za razvoj Savinjske regije in v nadaljevanju še s postopkom neposredne potrditve. Navedene aktivnosti prinašajo sofinanciranje kolesarske infrastrukture iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in iz državnega proračuna, v višini 707.632 evrov.

Izvedbeni del projekta se je pričel lani, z izgradnjo 1.000 metrov dolgega odseka od Brezja do odcepa za Podturn. Dela je opravila družba Gradnje Tadina, ki je bila na javnem razpisu izbrana za izvedbo celotne gradnje. Ta del trase je bil v uporabo predan lanskega oktobra. Dela na drugi polovici trase so izvedli v letošnjem letu.

Celotna vrednost projekta rekonstrukcije lokalne ceste in kolesarske steze, kar zajema projektno dokumentacijo, nadzor, varnostnega koordinatorja in gradnjo znaša 1.393.000 evrov. Ob izgradnji drugega odseka so zgradili tudi dve avtobusni postajališči v vrednosti 36.600 evrov.

Mineralna kolesarska steza

Zgrajeno kolesarsko omrežje v občini želijo po izgradnji daljinskih kolesarskih povezav ob državni cesti nadgraditi s krožno kolesarsko potjo znotraj občine, ki bi se začela na parkirišču P+R v Rogaški Slatini in bi vodila tudi po Krajevni skupnosti Kostrivnica.

Zato so že zarisali talne označbe na lokalni cesti Zgornji Gabernik–Zgornja Kostrivnica–Podplat. Ker bo steza peljala tudi mimo mineralnih vrelcev v Spodnji Kostrivnici, so jo poimenovali »Mineralna kolesarska steza«.

Skupni vložek sredstev za namen izboljšanja cestne in kolesarske infrastrukture ter hkrati zagotavljanje varnega prehoda šolskih otrok znaša 1.430.000 evrov.

Kmalu daljša neprekinjena kolesarska povezava

Vzporedno s tem projektom je v teku tudi gradnja regijske kolesarske povezave ob državni cesti, in sicer na relacijah Šmarje pri Jelšah–Tekačevo in Podplat–Krtince.

Od konca leta 2023 bo tako na voljo neprekinjena kolesarske povezava iz centra Rogaške Slatine, tako v smeri Občine Šmarje pri Jelšah, kot tudi do naselja Zgornji Gabernik in Kostrivnica.