Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šentjurski center za duševno zdravje odraslih z novimi prostori, po novem tudi prostori za fizioterapijo (foto)



V šentjurskem Centru za duševno zdravje odraslih, ki deluje že od avgusta lani, so v sredo za javnost odprli prenovljene prostore. Ob teh je nove prostore dobila tudi fizioterapija, tako, da se bo po novem na fizioterapijo mogoče naročiti tudi v Šentjurju. 

Občina Šentjur kot investitor in naročnik je bila zadolžena za izvedbo postopkov javnega naročanja ter sodelovala pri izvedbi investicije. Financer je Zdravstveni dom Šentjur, katerega ustanoviteljica je Občina Šentjur. Projekt investicijsko vzdrževalnih del ter spremembe namembnosti je bil izdelan s strani podjetja Uniprojekt d.o.o., izvajalec del pa je bilo podjetje HALOMOJSTRI d.o.o.

V sklopu obnove so zamenjali tlake in stavbno pohištvo, podrli nenosilne pregradne stene ter namestili nove v skladu z novo namembnostjo. Obnovili so tudi celotne inštalacije. Sedaj novi prostori obsegajo dve psihološki ambulanti, ambulanto za psihiatrijo, pisarno za administratorja, sestrsko sobo, pisarno za socialno delavko in delovnega terapevta ter sobo za posege. Povsem na novo pa so v delu objekta, kjer je bila prej trgovina za čevlje, uredili prostore za fizioterapijo z novo opremo. Vrednost vseh izvedenih del je znašala skoraj 372.000 EUR.

Direktorica ZD Šentjur Melita Tasić Ilić je ponosna na novo pridobitev, župan Diaci pa upa, da bodo storitve čim manj
Obiskovalce sta nagovorila direktorica ZD Šentjur Melita Tasić Ilić in župan Marko Diaci (foto: MK – Kozjansko.info)

Direktorica Javnega zavoda Zdravstveni dom Šentjur MelitaTasić Ilić nove prostore vidi kot veliko pridobitev. Poudarila je, da duševno zdravje dobiva zadnje leto vedno večji pomen in meni, da ˝bomo s skupnim delom doprinesli k temu, da bodo odpadli tabuji na to temo in da bomo duševno zdravje v naši regiji pomagali dvigniti na višji nivo.˝

Župan Marko Diaci pa je dodal, da občina stremi k omogočanju čim boljše zdravstvene oskrbe vsem svojim občankam in občanom, za center pa je dejal, da upa, da ˝ga bomo čim manj potrebovali, čeprav ni izključeno da ga bomo. S tem, ko smo vzpostavili preventivo, pa upam, da bomo pomagali tistim, ki to pomoč potrebujejo,˝

V okviru programa MIRA, nacionalnega programa duševnega zdravja, ki deluje pod okriljem NIJZ, se na območju Slovenije vzpostavlja mreža centrov za duševno zdravje. Trenutno deluje 19 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter 16 centrov za duševno zdravje odraslih, med katere spada tudi šentjurski center.

V Centru za duševno zdravje odraslih (CDZO) lahko strokovno podporo in pomoč dobijo odrasli, starejši od 18 let, z najrazličnejšimi težavami v duševnem zdravju. CDZO omogoča hitro in celostno odzivanje na stiske ljudi na svojem področju.

Bodoči uporabniki storitev Centra morajo kontakt vzpostaviti sami, v primeru, da pa tega ne zmorejo, pa jih lahko kontaktirajo tudi svojci. CZDO ni pristojen za reševanje nujnih primerov, kjer je povečano tveganje za samopoškodovanje in druge oblike nasilnega vedenja.

Sedaj tudi obravnava na domu

Poleg ambulantne obravnave pri psihiatru ali psihologu (za katerega napotnica ni obvezna) pa center nudi tudi skupnostne psihiatrične obravnave, kar pomeni, da obravnava poteka na domu in so vanjo vključeni vsaj trije strokovnjaki.

Sicer pa je seznam društev in organizacij, ki pomagajo ljudem v najrazličnejših duševnih stiskah, dostopen tudi na spletni strani zadusevnozdravje.si