Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rogaška Slatina v preteklosti: Fotografska dediščina Josipa Pelikana oživela na razstavi sredi kraja (foto, video)


Pretekli torek je Muzej novejše zgodovine Celje v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem in kulturo Rogaška Slatina otvoril razstavo “Rogaška Slatina skozi objektiv fotografa Josipa Pelikana”.

Na Evropski ploščadi v Rogaški Slatini je bila včeraj otvorjena razstava, ki obiskovalcem ponuja mnogo slik, ki jih je znani fotograf Josip Pelikan posnel v Rogaški Slatini, kjer je imel tudi svoj atelje. Ta je naredil mnogo fotografij utripa življenja v kraju, v njegov tamkajšnji atelje pa so se prišle fotografirati tudi mnoge znane osebnosti. Nekateri od teh so pesnik Oton Župančič, pesnik in pisatelj Josip Stritar, igralec Anton Cerar, pisatelj Vladimir Levstik in mnogi drugi. Ogled razstave bo možen do 31. avgusta.

Odprtje razstave je obiskala tudi gospa, od katere prednik je Pelikan

Na torkovem dogodku sta razstavo otvorila direktor Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tonček Kregar in direktor tamkajšnjega Javnega zavoda za turizem in kulturo Dino Markovinovič. Avtorja razstave sta Helena Vogelsang in Egon Horvat iz celjskega muzeja, s katerim smo na kraju dogodka spregovorili par besed. Povedal nam je, da je letos minilo 100 let od izgradnje tukajšnjega steklenega fotografskega ateljela, kar je več kot primerna priložnost za izdelavo razstave njegovih fotografij.

Ob tem je še dodal: “Gre za izbor 160 fotografij iz nabora več kot 2800 fotografij, ki jih imamo trenutno inventariziranih. Čaka nas še kar nekaj tisoč, ki jih sploh še nismo odkrili, ki prikazujejo življenje v Rogaški Slatini v dveh desetletjih, se pravi dvajseta in trideseta leta dvajsetega stoletja.

Oglejte si video in fotografije z odprtja razstave: