Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob prazniku občine Šmarje pri Jelšah nagradili zaslužne Šmarčane (foto, video)


Minuli petek se je v šmarskem kulturnem domu ob občinskem prazniku odvila slavnostna seja Občine Šmarje pri Jelšah, kjer so med drugih podelili nagrade letošnjim štirim občinskim nagrajencem.

Na začetku prireditve je bil predstavljen video, ki je na razgiban način povzel vse projekte, ki so bili v zadnjih letih izvedeni, ali pa se še izvajajo po šmarski občini. Nekateri izmed teh so gradnja oskrbovanih stanovanj, urejanje soteske Dobrava, prenova stare šole v centru Šmarja in nakup ter sanacija Jelšingrada. Nič manj pa niso pomembni projekti v drugih krajih po občini, kot so energetska sanacija POŠ Kristan vrh, kanalizacija in čistilna naprava v Grobelnem in Šentvidu, gasilski dom v Kristan vrhu, sanacija šole v Lembergu, mnoge prenove cest in veliko drugih.

Šmarski župan Matija Čakš

Na začetku je na oder stopil tudi župan občine Šmarje pri Jelšah Matija Čakš, ki se je zahvalil vsem občinskim delavcem za sodelovanje, ob tem pa izrazil željo, da so Šmarčanke in Šmarčani ponosni na svojo občino, saj vse kar imamo je naša skupnost, in če tega ne bomo negovali, ne bomo imeli nič. Po prireditvi je župan za naš medij povedal še: “Ob šmarskemu prazniku bi rad povedal samo to, da čestitam vsem Šmarčankam in Šmarčanom. Naj bodo ponosni na naše Šmarje. Občinski svet se trudi, da ga razvijamo, da je vsak dan lepše življenje pri nas in jaz verjamem, da bo zmeraj lepše in lepše”

Prireditev pa je prav tako obiskal poslanec državnega zbora Anton Šturbej, ki je stopil tudi na oder. Povedal je, da šmarska občina vedno znova dokazuje, da je mogoče realizirati številne projekte in zastavljene cilje, kar pa potrebuje odločnost, pogumnost in vztrajnost. Ob tem je vsem prisotnim čestital za občinski praznik in jim zaželel uspešno delovanje še v naprej.

Slavje so glasbeno popestrili Kvartet Pušeljc, Društvo godbenikov Šmarje pri Jelšah ter osnovnošolci, ki so zapeli in zaigrali, prav tako pa so recitirali par pesmi.

Na slavnostni seji ni manjkalo glasbene popestritve
Na slavnostni seji počastili letošnje občinske nagrajence

Slavnostna seja pa je bila odlična priložnost za počastitev letošnjih občinskih nagrajencev. Podeljena je bila denarna nagrada, dve priznanji občine in pa plaketa Občine Šmarje pri Jelšah.

Društvo Šentlok

Denarno nagrado je letos zaradi aktivnega dela in medgeneracijske povezanosti prejelo Društvo Šentlok, ki ima zametke v društvu, ustanovljenemu leta 1995. Leta 2017 je bilo še uradno ustanovljeno sedaj nagrajeno društvo. Člani tekmujejo na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter dosegajo zavidljive rezultate, s tem pa se je Šentlok na državnem nivoju dvignil na visoko raven. Društvo združuje osebe vseh generacij, s tem pa med drugim skrbi tudi za medgeneracijsko povezovanje. Kot so povedali, bodo denarno nagrado namenili za razvoj zastavljenih projektov, kot je delo z mladimi in vzdrževanje opreme.

Jakob Sajko

Priznanje Občine Šmarje pri Jelšah je prejel Jakob Sajko za dolgoletno uspešno delo na področju obrtništva. Sajko zelo ceni trdo delo, saj je že pri svojih mladih letih začel delati. Kmalu si je kupil svoj kopač ter s tem postal eden izmed redkih, ki ga je v njegovi okolici imel v tistem času. Dela mu tako ni zmanjkalo, letošnji nagrajenec pa je pomagal pri vsem, od širjenja cest pa do gradnje hiš. Kot je namreč sam povedal, je bila takrat velika potreba po kopačih, iz njegove strani pa je bilo za delo veliko volje. Ob vprašanju, če je bilo v tistih časih težje biti samostojni podjetnik, je v hecu odgovoril, da je bilo težko samo tistemu, ki mu ni bilo do dela.

Knjižnica Šmarje pri Jelšah

Drugo priznanje Občine Šmarje pri Jelšah je prejela Knjižnica Šmarje pri Jelšah za izjemne dosežke raznolikega delovanja in uspešnega soočanja z izzivi sodobne družbe. Poleg mnogih knjig in revij ima knjižnica na voljo tudi zelo bogat program vseživljenjskega učenja, ki vključuje razne študijske krožke, kuharske delavnice, jogo, tečaj angleščine in mnogo več. V kulturnemu domu ponujajo letni gledališki abonma, redne kino predstave, koncerte in predavanja. Nekaj let nazaj se je šmarska knjižnica uspešno spopadla tudi s pandemijo, ko so vsebine, ki jih ponujajo, prestavili na YouTube kanal, ki je sedaj presegel že milijon ogledov ter bil nagrajen na nacionalnem nivoju. Veliko fokusa pa vlagajo tudi v mednarodne projekte in pa povezovanje knjižnice z najmlajšimi.

Francka Javeršek

Zasluženo plaketo občine pa tokrat prejme Francka Javeršek, predsednica Društva kmetic Ajda, za dolgoletno aktivno delo na področju izobraževanja kmečkih žensk in ohranjanja podeželske tradicije. Kot je povedala Francka, si je vedno želela, da bi se kmečke ženske nekako povezale. To ji je tudi uspelo, ko je z 22 članicami začel delovati Aktiv kmečkih žena zadružne enote Pristava. To društvo se je čez leta razvijalo naprej, sedaj pa ga poznamo kot Društvo kmetic Ajda, kjer sedaj med drugim organizirajo razne tečaje in izlete, najpomembnejše pa jim je skupno druženje. Članice pogosto rade tudi kaj spečejo in skuhajo, Francka pa je ob tej priložnosti mlade spodbudila, da je zelo lepo na kmetijah in da naj ostanejo doma, ob tem pa zaključila, da vedno s ponosom pove, da je kmetica.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij s slavnostne seje:

Oglejte si še fotogalerijo: