Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Nova čistilna naprava v Podčetrtku za nadaljnji uspešen razvoj občine (foto, video)


Včeraj se je v Podčetrtku odvila otvoritev enega izmed največjih projektov tamkajšnje občine v zadnjih letih. Svojemu namenu je bila namreč predana čisto nova čistilna naprava, katera bo še mnoga leta omogočala nadaljnji razvoj občine.

Ideja za izgradnjo nove ideje se je po besedah župana občine Podčetrtek Petra Misje porodila že leta 2015, ko so ugotovili, da obstoječa čistilna naprava ne zadošča več potrebam občine. Še posebej problematični so namreč poletni meseci, ko v tamkajšnjih termah prespi tudi več kot 2000 gostov na dan, kar še dodatno obremenjuje čistilno napravo.

Na občini so nato že več let nazaj pridobili gradbeno dovoljenje, zataknilo pa se je pri pridobivanju sredstev, ki pa so bila nato dve leti nazaj zagotovljena in pričeli so z izbiro izvajalca del. Na koncu je bil izbran ESOT – INVEST iz Celja, vrednost naložbe pa je znašala slabih 2,26 milijona evrov brez DDV. S tem se je pričela gradnja čistilne naprave, ki bo na voljo za 5.000 populacijskih enot, 1,85 milijona evrov pa je sofinanciralo tudi Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

S slavnostnim prerezom traku je bila naprava še uradno predana svojemu namenu

Med izgradnjo čistilne naprave pa je občina izvedla še en projekt, in sicer so zgradili novo povezovalno cesto do nove pridobitve, s katero so ukinili tudi nivojski prehod preko železniških tirov. Vrednost tega projekta, ki ga je izvedlo podjetje GAAL, d.o.o., je znašala dobrih 383 tisoč evrov, od tega je slabih 350 tisoč evrov prispevalo Ministrstvo za infrastrukturo, in Direkcija RS za infrastrukturo, preostanek pa je zagotovila občina.

Odprtje čistilne naprave obiskal tudi minister

Dogodka so se poleg domačega župana udeležili tudi mnogi direktorji lokalnih podjetij, župani in županja okoliških občin, bivši minister Zdravko Počivalšek, trak pa je slavnostno prerezal tudi trenutni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Matjaž Han. Uradni del so z glasbo in petjem popestrili otroci, po prerezu traku pa je sledila še pogostitev, ki so jo med drugimi pripravile tudi članice Društva kmetic Ajda.

Da pa je nova čistilna naprava resnično tehnološko napredna, je Misja prisotnim pojasnil takole: “Čistilna naprava danes poizkusno obratuje in lahko rečem da ima zelo dobre rezultate. Morda če ne veste, vem pa da večinoma veste, ta tehnologija je ena izmed najsodobnejših tehnologij, bila je namreč načrtovana za Združene arabske emirate. Z malo dodelave bi bilo mogoče vodo iz te čistilne naprave piti, se pravi da gre za nek poseben sistem. V Sloveniji so samo še dva ali trije sistemi takšni.

Vabljeni k ogledu videa in fotografij z odprja: