Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Končana sanacija oktobrskega plazu v Vonarju


Plazovom se v gričevnatih krajih še posebej ob močnejšem deževju ni mogoče izogniti, zaradi nekaterih pa pride tudi do uničenja cest. V občini Podčetrtek so nedavno nazaj končali s saniranjem plazu v Vonarju, pripravljajo pa se na sanacijo še enega.

Plaz se je lani oktobra sprožil na področju Vonarja, natančneje ob cesti med sv. Emo in Nimnim. Kot nam je povedal župan občine Podčetrtek Peter Misja, so takoj po tem zasilno zagotovili prevoznost ceste in pripravili ustrezno dokumentacijo ter razpis za sanacijo, nato pa po izboru takoj šli na delo. V spomladanskih mesecih so bila zaradi obilnega dežja dela kar težavna, občino pa so ta skupaj stala okoli 70.000 evrov. Misja je še dodal, da so na tem območju plaz sanirali že lani, sanacija katerega je stala 100.000 evrov, sredstva pa je delno prispevala država.

Posledice plazu; vir foto: FB/Peter Misja

Na vprašanje, koliko občina letno nameni za sanacijo plazov, nam je Misja odgovoril takole: “To je pa zelo odvisno. Mi imamo v proračunu obvezno rezervacijo okoli 60.000 evrov, ampak če bi dal neko povprečje, dajemo blizu pol milijona evrov na leto za sanacijo plazov. Tudi zdaj smo tik pred podpisom pogodbe za sanacijo še enega ogromnega plazu v Virštanju, ki bo vreden okoli pol milijona evrov.” Dodal je še, da bi se dela na sanaciji omenjenega plazu lahko začela že v roku enega meseca, končala pa se bi naj letos.

Sanacijska dela; vir foto: FB/Peter Misja