Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja “Ptičja gripa Voglajna 2023”: Preverjali pripravljenost ob pojavu nevarnih bolezni živali


Včeraj se je pod okriljem Izpostave za zaščito in reševanje Celje in drugih odvila štabna vaja “Ptičja gripa Voglajna 2023”, s katero se je preverjala pripravljenost vseh vpletenih v primeru pojava posebno nevarnih bolezni živali na našem območju.

Vajo je v sodelovanju s štabom Civilne zaščite za Zahodno Štajersko regijo in Uradom za varno hrano, veterino in varstvo rastlin, izvedla izpostava Uprave za zaščito in reševanje Celje. Scenarij vaje je narekoval pojav ptičje gripe v neposredni bližini Slivniškega jezera v občini Šentjur, kjer je bil najden labod grbavec s potrjeno visoko patogeno aviarno influenco. Kasneje se je bolezen razširila še na živali kmetij v Gorici pri Slivnici, Dobju, Laškem in Šmarju pri Jelšah.

Foto: Miran Mulec

Z izvedbo vaje so želi preveriti ustreznost rešitev Regijskega načrta zaščite in reševanja ob pojavu posebno nevarnih bolezni živali in dokumentov zaščite in reševanja ob pojavu posebno nevarnih bolezni živali sodelujočih občin in farme Voglajna, prav tako pa so z izvedbo preverili pripravljenost vseh prisotnih, če bi v resnici prišlo do podobnega primera. Dan pred izvedbo vaje je bilo organizirano tudi strokovno usposabljanje, ki se ga je udeležilo okoli 70 ljudi. Vajo so ocenjevali ocenjevalci Inšpektorata Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Sodelovale so mnoge javne službe in organizacije ter mnogi predstavniki civilne zaščite in uprave za zaščito in reševanje, prav tako pa je pomagal regijski center za obveščanje, inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami ter drugi. Med vadbenci so bili tudi lokalne skupnosti Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Dobje in Laško, Nacionalni veterinarski inštitut, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ter farma Voglajna.

Skupinska slika udeležencev vaje; foto: Miran Mulec