Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V kratkem filmu dramska skupina iz Kozjega predstavila razne obrtnike (video)


V aprilu je izšel kratek film Kozjanski mojstri, ki so ga pripravili člani Dramske skupine Kozji rog. Video na zanimiv način predstavi obrtnike s Kozjanskega ter proces njihovega dela.

Dramska skupina iz Kozjega je nedolgo nazaj izdala kratki film Kozjanski mojstri, ki govori o mojstrih po Kozjanskem. V filmu je predstavljenih pet lokalnih obrtnikov, ki še kot eni izmed redkih izvajajo svoje obrti v naših krajih. Tako so predstavljeni mlinarica, brusilka stekla, štikarica, kovač in čevljar. V videu so pod mentorstvom učiteljice Marinke Moškon nastopili tudi učenci osnovne šole iz Kozjega Gaja Erhatič, Manja Debelak, Jakob Hostnik, Urban Lesjak in Jan Centrih.

Mojstri rokodelci, ki so jim pomagali pri snemanju filma, so bili Družina Obrez s kovačijo, Alojz Oprešnik in Mirko Pajek, brusilka stekla Tanja Valenčak, mlinarica Maja Kukovičič, Tomaž Mlinar, čevljar Jernej Podgoršek in Cvetka Bevc.

Predstavnica dramske skupine Kozji Rog Veronika Gradišek nam je povedala, da so po lanskem letu, ko so z videoposnetkom obeležili pet pomembnih kozjanskih žensk, letos želeli na podoben način pozornost nameniti še drugim osebam s Kozjanskega in njihovim dejavnostim. Odločitvi za nastanek filma je pripomogla tudi pridružitev kovača Alojza Oprešnika k dramski skupini. Članom se je to zdela dragocena dediščina, ki so jo želeli ovekovečili, nato pa so idejo razširili na pet rokodelcev. Izdelali so scenarije, katere so se naučili osnovnošolski otroci, nato pa so se k obrtnikom odpravili na snemanje.

Film so izdelovali pet mesecev

Izdelek so ustvarjalci začeli načrtovati lanskega decembra, v januarju pa so stekle priprave na snemanje, kar je vključevalo učenje dialoga in pripravo spremne poezije, mlada likovnica Jerneja Sikošek pa je slikala akvarele obrtnikov kot obogatitev posnetkov. V začetku februarja se je začelo snemanje, nato pa je Lan Gradišek posnetke uredil in pripravil za projekcijo ob kulturnem prazniku, ki so jo organizirali pod naslovom »Od mojstrstva rok do mojstrstva glasbe in besed«. Posamezne filme so nato sestavili skupaj ter video premierno na Youtube kanalu predstavili 15. aprila, na praznik občine Kozje.

Kot je pojasnila Gradiškova, so prejeli že veliko lepih odzivov, ne manjka pa tudi radovednih vprašanj, kar pomeni, da se ljudje zanimajo za film, s tem pa tudi za predstavljene obrti. Ob tem še dodaja: “Torej smo jih malce približali ljudem, s tem pa tudi naše kozjanske kraje. Namen pa je bil tudi povezati generacije, zato smo vključili osnovnošolce.

Za konec je še povedala, da bodo v dramski skupini lokalno dediščino še naprej raziskovali in jo poizkusili filmsko upodobiti, da bo dostopna širše in trajno, ob priložnosti pa se je zahvalila tudi vsem sodelovalnim in odprtim posameznikom, na katere naletijo med delovanjem, ki naredijo izdelovanje filma prijetno in nepozabno doživetje.

Oglejte si film o obrtnikih s Kozjanskega: