Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Teden vseživljenjskega učenja v Šmarju odprt tudi z odličnim obiskom


S ponedeljkom so se po vsej Sloveniji začeli Tedni vseživljenjskega učenja (TVU), pri katerih gre za najvidnejšo promocijsko manifestacijo na področju izobraževanja in učenja. Projekt TVU 2023 usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, med njimi tudi s Knjižnico Šmarje pri Jelšah. Tako so se v šmarski knjižnici že prvi dan s kar šestimi prireditvami v živo in dvema prek youtube kanala pridružili festivalu učenja.

Osrednji dogodek TVU 2023 bo Parada učenja, k bo potekala prihodnjo sredo od jutra do večera v vseh štirih občinah, kjer delujejo enote šmarske knjižnice.

Na otvoritveni dan TVU 2023 so se v Šmarju pri Jelšah odvili štirje dogodki. Že dopoldne so učenci šmarske osnovne šole uprizorili dve ponovitvi avtorske predstave Party do sm(a)rti, odvila se je kuharska delavnica, pohodniki pa so se odpravili na pohod. Popoldne se je nadaljevalo v Podčetrtku z delavnico vitraž Tiffani, in v Bistrici ob Sotli s pravljico za otroke. Dan se je sklenil z uradnim odprtjem TVU v Šmarju pri Jelšah, ki ga je z glasbo na monokordu in opreklju popestril Vlado Nunčič, nato pa je sledilo predavanje ddr. Ane Vovk o vitalni samooskrbi.

S predavanja Ane Vovk Korže

Ta dan so na youtube kanalu knjižnice dodali dve novi vsebini, in sicer dokumentarni video o življenju in delu akademskega slikarja, rojaka iz Lemberga, Milana Lorenčaka in pogovor z dr. Karlom Gržanom, v katerem je razmišljal o hvaležnosti.

Prihodnjo sredo Parada učenja 2023

Osrednji dogodek TVU bo Parada učenja, 24. maja. Ta dan se bo ves dan zvrstilo veliko krajših dogodkov, med katerimi bo lahko vsakdo našel kaj zase. Osrednji poudarek bo na odprtju Semenske knjižnice, v sklopu katere si bodo lahko uporabniki v osrednji knjižnici Šmarje pri Jelšah odslej izposojali in vanjo tudi vračali semena avtohtonih rastlinskih vrst.

TVU pomeni tudi spoznavanje bližnjih krajev

Na Paradi učenja se dodo udeleženci lahko pomerili tudi v lokostrelskem prvenstvu za Parado učenja, se na stojnicah ob kulturnem domu seznanili z najrazličnejšimi formalnimi in neformalnimi izobraževalnimi programi, se pomudili v ustvarjalnih delavnicah, kulinaričnih in zdravstvenih kotičkih. Obiskali bodo lahko bukvarno, v duhu »zelenega« pa izmenjali semena in sadike. Popoldne ob 15h se bodo po kratkem uvodu v Muzeju baroka lahko sprehodili po Kalvariji vse do cerkve sv. Roka in prisluhnili zanimivi razlagi slovenske barokistke dr. Metode Kemperl.

Utrinek z ustvarjalne delavnice

Ta dan bodo mladi bralci prejeli priznanja za sodelovanje v branju za bralni znački Čuk in sova bereta ter Branje za zabavo. Poleg priznanj bodo nagrajeni z brezplačno akrobatsko gledališko predstavo Evolucija.

Celodnevno pestro dogajanje se bo sklenilo na večerni okrogli mizi z razmišljanjem o prihodnosti našega planeta. O temah, ki jih povezuje naslov Iz korenin tradicije do semen trajnosti, bodo spregovorili Sanja Lončar, Anton Komat, dr. Karel Gržan, dr. Marinka Vovk in Andreja Križan Lipnik.

Parada učenja na obisku v Podčetrtku, Kozjem in Bistrici ob Sotli

Udeleženke kuharske delavnice

Kako pomembno je vseživljenjsko učenje, bodo v Podčetrtku spoznavali s celodnevno bukvarno v tamkajšnji knjižnici in z dvema gledališkima predstavama za vrtčevske otroke. Popoldan pa se boste lahko v družbi Andreje Križan Lipnik sprehodili po njihovem rodovnem posestvu v Pristavi.

V Kozjem bodo ustvarjalci iz Rubinovega hlevčka poskrbeli za pestro dogajanje. Najprej z dramsko igro, po kateri se bodo lahko otroci iz vrtca preizkusili v jahanju ponija, popoldne pa bodo lahko obiskovalci ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah in se družili z gasilci. Pestro bo v športnem parku Podsreda.

Poleg bukvarne bodo v Bistrici ob Sotli že dopoldne odprli izmenjevalnico semen in znanja o sonaravni pridelavi z gostjo Ireno Rotar. Zvečer pa se bodo podali na pravljično doživetje z Janjo Sivec Čarobnost narave v kraškem izviru Davjek.

Tedni vseživljenjskega učenja se bodo sklenili 18. junija s prvim koncertom Rokovega poletja v cerkvi sv. Roka nad Šmarjem in nastopom vokalne skupine Gallina.