Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S porastom primerov medvrstniškega nasilja se krepijo pozivi k večjemu razumevanju in pogovoru z otroki


Zdi se, da je med mladostniki vedno več medvrstniškega nasilja, ki se bi v mnogih primerih lahko preprečilo z več razumevanja in pogovora.

Najprej odmevno medvrstniško nasilje v Celju, sedaj pa še streljanje na eni izmed šol v Beogradu, je marsikoga močno pretreslo in sprožilo številna vprašanja ter občutke. Še posebej v tem času je pomembno, da se v šoli in doma pogovarjamo o teh dogodkih ter prepoznavamo morebitne stiske, ki jih otroci doživljajo v šoli, doma, na treningih, s sovrstniki ali kjerkoli drugje. Odrasli lahko pomagamo otrokom krepiti empatijo do sovrstnikov ter jih naučimo prepoznavanja znakov nasilja, da bodo znali ukrepati.

Približuje se obdobje zaključevanja ocen, ki je za otroke še posebej stresno, zato je podpora odraslih toliko bolj pomembna. Odrasli lahko spodbujamo in usmerjamo otroke, da se potrudijo in poskusijo, ter jim pomagamo raziskati njihove možnosti. Zadnji odmevni primeri medvrstniškega nasilja opozarjajo na nujnost oblikovanja politik, ki bodo otrokom zagotavljale varno okolje. Kot družba se moramo zdaj vrniti k sodelovanju in tako poskušati doseči najboljše rezultate.

TOM telefon odličen način za pomoč v stiski

TOM telefon je odličen način za pomoč otrokom in mladostnikom v stiski. Na voljo je brezplačni telefon na številki 116 111, e-pošta [email protected] ali spletna klepetalnica Tom telefon | Telefon za otroke in mladostnike (e-tom.si). V sosednjih državah delujejo tudi brezplačni otroški svetovalni telefoni, kot so na Hrvaškem HRABRI telefon, v Bosni in Hercegovini PLAVI telefon in v Srbiji NADEL – nacionalna dječja linija.

V maju pa se ponovno začenja vseslovenska akcija »Tom potuje, otroke obiskuje«. Predstavniki TOM telefona bodo obiskali osnovne šole po vsej Sloveniji in spodbujali dialog o temah, ki so za otroke pomembne. Med obiski se bodo predstavniki pogovarjali z otroki, jim pomagali prepoznati svoje stiske in ponudili nasvete in pomoč pri reševanju težav.