Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Parada učenja v Šmarju pri Jelšah že osmič predstavlja znanje


Včeraj se je v Šmarju pri Jelšah odvijala Parada učenja, ki je v matični Knjižnici Šmarje pri Jelšah in tudi v vseh njenih enotah ponudila veliko dogodkov, namenjenih spoznavanju, učenju in druženju. Osrednja tematika letošnjega že osmega tovrstnega dogodka je bila narava in njena trajnostna raba. V Knjižnici Šmarje pri Jelšah so ob tem kot novost ponudili knjižnico semen.

Šmarje pri Jelšah je bilo včeraj eno izmed dvajsetih prizorišč v Sloveniji, kjer je ob Tednih vseživljenjskega učenja potekala Parada učenja. V Šmarju pri Jelšah so jo pripravili že osmič zapovrstjo, to pa jim je omogočila uspešna prijava na razpisna sredstva Ministrstva za vzgojo in izobraževanje.

»Za nas je parada učenja pomembna predvsem zaradi tega, da omogočimo vsem učečim se, da se na eni strani predstavijo, na drugi strani pa pridobijo informacije, kje dobiti novo znanje in veščine. Pomembna pa je tudi zato, ker se dogaja po celotnem našem okolju, ne zgolj v Šmarju, saj s parado učenja gostujemo tudi v vseh krajih, kjer delujemo. Po tem smo tudi edinstveni v Sloveniji,« razlaga vodja projekta Jana Turk Šulc.

Letošnji moto dogodkov je bil »Iz korenin tradicije k semenom trajnosti«, zato so glavnino dogodkov usmerili v ohranjanje narave in trajnostni razvoj. Že zjutraj so v družbi direktorja knjižnice dr. Marka Samca, župana Šmarja pri Jelšah Matije Čakša, ambasadorke učenja Jasmine Levičar ter strokovne skrbnice knjižnice semen zeliščarke Špele Sodin v prostorih knjižnice odprli novost, Knjižnico semen.

»Odprtje knjižnice semen je namenjeno predvsem temu, da ne samo da povezujemo generacije, pač pa tudi povezujemo in prenašamo znanja. Upamo, da boste starejši, ki upravičeno domnevam, da imate znanje o semenih, to prenašali na mlajše,« je izpostavila Turk Šulčeva. Kot je še poudarila, v knjižnici semen zbirajo, hranijo in izposojajo avtohtona semena, s čimer spodbujajo samooskrbo, skrb za okolje in skrb za ohranjanje naših semen. Prav tako se je šmarska knjižnica s tem pridružila slovenskim knjižnicam, ki se »usmerjajo v naravo«.

Poleg dogodkov, v okviru katerih si je lahko vsaka generacija našla nekaj zase, saj so se vili vse od lutkovnih predstav, glasbenih nastopov, zaključka bralne značke z ter okrogle mize, je kljub dežnim kapljam dopoldne na prostem potekala tudi tržnica znanja. Na njej se je predstavljajo približno trideset ponudnikov, od javnih zavodov s področja izobraževanja, turizma, humanitarnosti, pa vse do bližnjih kmetij, ponudnikov semen in sadik, pekli pa so tudi brezglutenske palačinke. Ploščad ob kulturnem domu je bila dopoldne tudi prizorišče lokostrelskega prvenstva za pokal Parade učenja.

Parada učenja je včeraj obiskala tudi okoliške kraje. Na Svetem Štefanu in Kristan Vrhu so zjutraj gostili pravljični dogodek, v Pristavi pri Mestinju so na rodovnem posestvu Križan-Lipnik predstavili koncept rodovnih posestev, v Podčetrtku so priredili pravljični dogodek in bukvarno, v Bistrici ob Sotli izmenjevalnico semen in znanja o sonaravni pridelavi, bukvarno, zvečer pa še pri kraškem izviru Davjek pravljično doživetje, prav tako so praljične predstave zaznamovale dogajanje v Kozjem, Lesičnem in Podsredi. V Šmarju pri Jelšah je bil ta dan tudi dan odprtih vrata Muzeja baroka.

Na otvoritvi so zapele Zveneče jelše:

In še ogled fotogalerije: