Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

NK Rogaška: načrti za prihodnost med prvoligaško konkurenco


Ob zgodovinskem uspehu novopečenega nogometnega prvoligaša iz Rogaške Slatine smo stopili v stik z upravo kluba, kjer nam je športni direktor Nino Ivačič predstavil strateške cilje za naslednje sezone, tako v kadrovskem, finančnem in infrastrukturnem smislu.

Slatinčani se bodo kadrovsko in organizacijsko okrepili, pri potrebnih večmilijonskih vložkih v infrastrukturo za tekmovanje na najvišjem slovenskem nivoju pa računajo predvsem na javni denar iz občinske blagajne.

Kratkoročni in dolgoročni cilji kluba

Kot nam je zaupal športni direktor, ima Rogaška v prvi sezoni med slovensko elito dva cilja. Prvi, rezultatski, se pričakovano navezuje na obstanek v ligi, drugi, strateški, pa na finančno in organizacijsko stabilizacijo kluba. Kratkoročni cilj kluba je zagotovitev proračuna, da bo članska ekipa nemoteno nastopala med slovenskimi prvoligaši. Ob tem si pri Rogaški želijo napredek mlajših selekcij v tekmovanja na državnem nivoju.

Dolgoročni cilj črno-belih je postavljen visoko, to je borba za mesta, ki vodijo v evropska tekmovanja. Vizija kluba je vzgoja mladih igralcev, ki bodo svojo priložnost dobili tudi v članski ekipi in s tem trkali na vrata mlajših reprezentančnih selekcij.

Načrti za igralski kader

Z večino igralcev so Slatinčani že v lanskem letu podpisali profesionalne pogodbe, saj so že takrat verjeli v uvrstitev v 1. ligo, tako, da za začetek vsi nogometaši s pogodbami tudi ostajajo v klubu. Jedro ekipe naj bi tako ostalo nespremenjeno, v načrtu pa imajo dodati tudi nekaj kakovostnih igralcev, ki bodo ekipi prinesli prepotrebne izkušnje in dodano vrednost v sami kvaliteti.

Seveda po besedah športnega direktorja vsekakor obstaja interes za igralce Rogaške, saj gre v nekaterih primerih za najboljše posameznike letošnje sezone med drugoligaško konkurenco, poleg tega pa sta bivša nogometaša ljubljanskega Brava, Nejc Gradišar in Rene Lampreht, v zadnjem času celo oblekla dres mlade slovenske reprezentance.

Slatinčani si želijo obdržati vse igralce, a so ob primerni odškodnini vsekakor pripravljeni tudi na kakšno prodajo. Kot je še dodal Ivačič: ”Moramo se obnašati tržno in hkrati zagotavljati kvaliteto, ki bo uresničila naše cilje. Ravno to je največja umetnost pri delu uprave. Na radarju imamo štiri ciljane igralce, s katerimi so stiki že navezani in bi v naslednjih dneh lahko prišlo tudi do podpisa pogodb.”

Kar se tiče novih pravil v zvezi z igralskim kadrom, v novi sezoni namreč vstopa v veljavo, da bo moral biti v začetni enajsterici vsaj en nogometaš, ki lahko nastopa za slovensko reprezentanco do 21 let, kader za tekmo pa bo moralo sestavljati osem doma vzgojenih igralcev. Rogaška ima dva slovenska reprezentanta v selekciji U21 in še nekaj igralcev istega ali mlajšega letnika, zato tem pogojem že ustreza. Pa tudi sicer bo, kot so nam dejali, v bodoče jedro ekipe sestavljeno iz slovenskih igralcev, dodali pa so in še bodo nekaj kvalitetnih tujcev.

V pravkar minuli sezoni je bilo med 15 igralci NK Rogaška z največ nastopi 8 Hrvatov, 6 Slovencev in en Brazilec.

Tektonske spremembe na področju infrastrukture

Uspeh, ki so se ga vodilni možje Rogaške zares začeli zavedati šele skozi dodatne obveznosti, bo vsekakor močno vplival na podobo kluba. Tako v kadrovskem smislu kot tudi v infrastrukturnem. V načrtu imajo okrepiti vodstvo kluba in administracijo v klubu, seveda pa tudi spremeniti podobo stadiona v Rogaški Slatini do te mere, da bo zadostil kriterijem za igranje tekem prve lige.

Predvidevajo, da bo v kratkem oziroma do začetka nove sezone v infrastrukturo potrebno vložiti 1,5 milijona evrov in nato še dodatnih 100.000 evrov za letno vzdrževanje igrišč ter objektov. V roku enega leta si obetajo še projekt vreden 2 milijona evrov, gre pa za izgradnjo pomožnega igrišča na naravni travi, posodobitev zelenice na glavnem igrišču in izgradnjo razsvetljave na glavnem igrišču, ki bo v sezoni 2024/2025 pogoj za igranje prvoligaškega nogometa. Ob tem pa bo moral klub zagotoviti proračun v višini 700.000 evrov na sezono.

Občina je v tem trenutku zagotovila 1,3 milijona evrov, večino s prerazporeditvijo sredstev iz drugih projektov, ki se bodo izvajali kasneje, del denarja pa je tudi iz davka od 11 milijonskega Eurojackpota, ki ga je zadel Slatinčan. V kolikor se obnova infrastrukture zavleče v začetek sezone, bodo pri Rogaški morali najeti katerega od okoliških stadionov, možnosti pa so Celje, Kidričevo ali Ptuj. Seveda pa vodilni pri črno-belih upajo, da se bosta naročnik in izvajalec dogovorila o  skrajšanem roku izvedbe, tako, da bi vse tekme lahko že od začetka sezone igrale v mestu termalnih vrelcev.

Klub sicer nima nobenega prihodka, ki bi ga lahko vložil v izboljšavo infrastrukture. Sponzorska sredstva porabijo za financiranje prve ekipe in za razvoj otrok. Športni direktor je dodal: ”Usmeritev kluba je jasna, z vsemi selekcijami si želimo igrati najvišje lige, saj želimo tudi otrokom omogočiti najboljše možne pogoje za njihov razvoj. Da pri tem mislimo resno, smo pokazali, ko smo pomembno vlogo odigrali tudi pri ustanovitvi športnega oddelka gimnazije, kamor usmerjamo naše otroke, da lahko uspešno združujejo izobraževanje in nogomet.”

Pri Rogaški sicer računajo, da bo stroške povezane z infrastrukturo prevzela Občina Rogaška Slatina, denar za delovanje kluba pa mora zagotoviti uprava s pomočjo lokalnega gospodarstva. Športni direktor v prihodnost zre pozitivno naravnan: ”Verjamemo, da nam bo skupaj uspelo.”

Pri nogometnem klubu pričakujejo, da bodo občinski in lokalni organi to usmeritev ter vizijo podprli in jima sledili tudi z različnimi vlaganji. Ob tem pa je Ivačič še izpostavil: ”Če pa kot kraj tega nivoja ne želimo ali ne zmoremo, je pošteno, da se to pove in se v vodstvo nogometnega kluba pripelje manj ambiciozne in manj delovne ljudi.”