Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na mostu v Kunšperku pri Bistrici ob Sotli tradicionalno proslavili prijateljstvo


Včeraj popoldne je na mostu Kunšperk-Gmajna potekalo tradicionalno prijateljsko srečanje med občinama Bistrica ob Sotli in Kumrovec. Župani obmejnih občin so dejali, da so z vstopom Hrvaške v šengensko območje končno dobili enotni prostor ter poudarili, da reka Sotla prebivalcev ob meji ni nikoli razdvajala, pač pa vedno povezovala.

Kljub temu, da so se na mostu Kunšperk-Gmajna srečali že šestnajstič, je bilo letošnje prijateljsko srečanje med občinama Bistrica ob Sotli in Kumrovec nekoliko posebno, saj tokrat ni bilo treba dvigniti ramp, ki so most zapirale vse od leta 1991 do letošnjega leta, ko so z vstopom Hrvaške v šengensko območje rampo za stalno dvignili.

»Upam, da tega ne bomo več doživeli,« je na srečanju poudaril župan občine Bistrica ob Sotli Franjo Debelak, ki je sicer pohvalil sodelovanje med občinama in prebivalci ob meji ter omenil nekaj skupnih projektov, ki jih občini pripravljata.

Župan Občine Kumrovec Robert Šplajt pa je dejal, da sta obe državi del velike evropske skupnosti in da so zdaj, ko ni več državne meje, ko lahko prostor prestopamo brez dokumentov, dobili tisto kar so čakali in potrebovali. »Sotla nas ni nikoli razdvajala, pač pa združevala. Malo nas je razdvajala politika, a prizadevali si bomo, da se to ne bo več zgodilo. Slovenija in Hrvaška sta bili vedno eno. Premajhni smo, da bi se ločevali. Moramo biti skupnost, da bomo lahko uspešno nadaljevali,« je dejal, ob tem pa izrazil tudi upanje, da bodo kmalu z meje odstranili še ograjo, ki so jo ob reki ob valu beguncev namestili pred leti.

Tudi župan Občine Podčetrtek Peter Misja je izrazil veselje, da potekajo takšna srečanja na meji. Dejal je, da sta s takratnim županom Zagorskih Sel Željkom Kodrnjo že leta 2004 na meji s Hrvaško ustanavljala turistično cono Sotla s prvimi srečanji na mostu v Sedlarjevem. »Že takrat smo hoteli poudariti, da so to mostovi za prijateljstva, da reka Sotla združuje,«  je dodal.

Zbrane sta nagovorila tudi županja občine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak in župan občine Hum na Sutli Zvonko Jutriša, sicer pa so se prireditve še udeležili podžupan občine Bistrica ob Sotli Dušan Berkovič, predsednik občinskega sveta Kumrovca Tomislav Škvorc, predsednica turistične organizacije Kumrovec, Desinić in Zagorska sela Ramona Mačefat Muranić ter v.d. direktorica Kozjanskega parka Valerija Slemenšek.

Kot veleva tradicija, so srečanje otvorili pevci iz Etno udruge Zipka iz Kumrovca ter ljudski pevci iz Bistrice ob Sotli, ki so si ob izmeničnem prepevanju vsak z svoje strani mostu stopili naproti in se na sredini mostu objeli. S hrvaške strani sta nastopila tudi pesnika Branko Pratengrazer in Danilo Dujovič, v družabnem delu pa je bilo poskrbljeno tudi za živo glasbo. Za hrano so tokrat poskrbeli na hrvaški strani, vino pa je prispeval domačin Vili Vahtarič.

 

 

 

Obiskovalcev je bilo v lepem sončnem popoldnevu z obeh strani reke Sotle veliko, v prijateljskem in veselem razpoloženju pa so se družili še dolgo v večerne ure.

Prisluhnite nagovorom obeh županov, Roberta Šplajta in Franja Debelaka:

Ujemite še nekaj dogajanja skozi spodnji videoposnetek:

Še nekaj fotogfrafij:

/