Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival vina in čokolade v Podčetrtku 2023 (foto)


Marsikateri sladokusec in ljubitelj dobre kapljice je v soboto vedel, kam se odpraviti. V Podčetrtku so se v soboto mnogi mudili na tradicionalnem Festivalu vina in čokolade, ki so ga letos uspešno izvedli že osmič. 

Včeraj se je marsikdo odpravil na izlet v Občino Podčetrtek, na že 8. Festival vina in čokolade, največji dogodek leta v Občini Podčetrtek. Zbrane je letos razvajalo več kot petdeset razstavljavcev iz vse Slovenije, pa tudi s Hrvaške. Kot ponavadi, so tudi letos predstavniki na stojnicah ponujali degustacije, obiskovalci so jih lahko koristili z nakupom kuponov. V ceno vstopnice za 12 € pa je poleg 5 kuponov (1 kupon= 1€) vštet tudi vinski kozarec, ki so ga obiskovalci odnesli domov.

Letošnjo novost »vinski bus«, ki je vozil na degustacije k vinskim ponudnikom do Amona v Olimju, do Centra za promocijo vin, kulture in turizma na Virštanju, do Domačije Štravs, v Hišo vin Emino in nazaj do dvorane so obiskovalci dobro sprejeli. Tudi letos pa so najmlajši v otroških delavnicah ustvarjali s čokolado, uživali v slikarskem in lepotilnem kotičku, izleta željni pa so se lahko z vlakcem odpeljali proti Olimju.

Za ljubitelje dobre kapljice in sladkih dobrot je obisk Festivala vina in čokolade prava izbira (foto: Kozjansko.info).

Dogajanje se je pričelo že ob deveti uri zjutraj, uro kasneje je Gorazd Potočnik pripravljal sladico, zatem je potekalo tekmovanje v peki torte na odru, pri katerem so sodelovale Terme Olimia, Kozjanski park, Štajerski val, Slovensko društvo za celiakijo – podružnica Celje in Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje.

Sledila je delavnica vin lokalnih vinogradnikov iz Šmarsko – Virštanjskega okoliša, ob 12.30 uri so ocenili torte, najboljšo je spekla ekipa Štajerskega vala. Ob 13.30 uri so festival tudi uradno otvorili, vrhunec dogajanja z največ obiskovalci pa je napočil po 14. uri, ko je zbrane dodobra ogrel Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami. Ob 16.30 uri je sledil program za Metulje hrabrega srca in nastop Jerneja Dirnbeka. Celodnevno dogajanje je povezovala Katja Žolgar.

Ob 17. uri je sledila težko pričakovana razglasitev letošnjega županovega vina z Vitezi vina in vinsko kraljico. Odlično vino, ki se bo skozi vse leto ponašalo z nazivom »Županovo vino 2023« prihaja iz vinske kleti Vinarstva Škorc.

Župan Občine Podčetrtek, Peter Misja pravi: »Za Domačijo Škorc letošnje »Županovo vino 2023« ne bo prvo, saj so se odlično odrezali že v preteklosti. Gre za izredno kakovostno vino, ki je mešana zvrst laškega rizlinga, chardonnaya, sauvignona in rumenega muškata. Na ocenjevanju vin Društva vinogradnikov Virštanj Kozjansko je imelo oceno krepko čez 18 in bo tako eno leto prepričljivo protokolarno vino Občine Podčetrtek.«

Župan Občine Podčetrtek, Peter Misja in zmagovalec Županovega vina 2023, Joži Volavšek sta na dobro kapljico izjemno ponosna (foto: Kozjansko.info).

Domačija Škorc Volavšek se nahaja na Virštanju, natančneje v Veračah in obdeluje štiri hektarje vinograda. Joži Volavšek je javnosti zmagovalno vino ponudil tudi na pokušino, veselja ob ponovni zmagi pa ni skrival: »Absolutno smo veseli, po tihem pa smo na zmago upali tudi letos, saj smo imeli vse možnosti zanjo. Na moje veselje se v zadnjem času soočamo s pomanjkanjem vina, vendar je tega za občino vedno dovolj, zanjo imamo rezerviranih med 500 in 700 litrov dobre kapljice.«

Zbrane so po razglasitvi županovega vina z zimzelenimi razvajali še Big band Šmarje pri Jelšah s pevkama Špelo Došler in Tamaro Čerček, saj se nikomur ob kipenju pozitivne energije in razvajanju brbončic najbolj obiskanega dogodka Kozjanskega in Obsotelja še ni mudilo domov.

Glavni krivec priljubljenega Festivala vina in čokolade, direktor Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli, Kozje, GIZ, Boštjan Misja, je na družbenih omrežjih Visit Podčetrtek strnil občutke: »Vsako leto ob koncu Festivala nekaj napišem in tudi letos bo tako. Težko izrazim hvaležnost in spoštovanje do vseh, ki smo skupaj že osem let. Odrasli smo – imamo družine… Mi smo družina! Skupaj rastemo, se razvijamo in smo skupaj v dobrem in slabem. Vedno pa bomo malo »nuori«. In to je »nuorost«, učimo tudi zanamce, prihodnost turizma je svetla.«

Če ste Festival vina in čokolade izpustili, vabljeni k ogledu fotogalerije!