Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mojstri za vse generacije na delu v Kozjem


Akvarel Jerneje Sikošek

Dramska skupina Kozji rog je v soboto, 6. maja, v Medgeneracijskem centru Kozje pripravila dogodek za obiskovalce vseh starosti. Dogodek je pomenil zaključek njihovega letošnjega filmskega in kulturnega raziskovanja starih obrti na Kozjanskem.

Tokrat so bili nanj še posebej povabljeni dedki in babice z vnučki. Organizatorji so medse  povabili več gostov, ki jih družijo talent, vztrajnost, ustvarjalnost in ročna spretnost.

Kot poroča Veronika Gradišek so najprej predstavili mlado likovnico Jernejo Sikošek, ki je na temo starih obrti ustvarila zanimive akvarele, ki bodo odslej na ogled v MC Kozje.

Vlado Nunčič

Osrednji gost je bil rokodelec in umetnik Vlado Nunčič iz okolice Šmarja pri Jelšah, ki poustvarja zgodovinska glasbila, na katerih izvaja duhovno, ljudsko in improvizirano glasbo. Predstavil je inštrumente, ki jih je sam izdelal: orgle, lajno, oprekelj, monokord, igra pa tudi na psalterij, portativ in organistrum.

Otroci in odrasli so lahko nanje poskusili zaigrati, celo v skupini in tako iskali prijetna sozvočja. Nunčič je razložil, kako je povezana narava, njen simbolizem in oblike z zvokom in s človekom. Ob opreklju (srednjeveškem glasbilu s strunami in tolkalcema) so gostje zapeli nekaj ljudskih pesmi, nato pa je glasbeni gost vodil otroke ob dokončevanju njihovih lesenih piščali.

Alojz Oprešnik in Mirko Pajek sta se predstavila kot kovača

Dogajanje se je nato prestavilo pred Občino Kozje, na trg, kjer sta prevorska kovača Alojz Oprešnik in Mirko Pajek že segrela potujočo kovačnico in pokazala, kako so kovali nekdaj. Za goste in mimoidoče pa sta kar na ognjišču spekla pravo kovaško malico in s svojo srčnostjo ustvarila prijetno domače vzdušje. Na trg so nato otroci pripeljali tudi lajno in po Kozjem je zazvenel njen starinski, prijeten zvok.

Lajna je pritegnila radovedneže

Avtorica fotografij: Sabina Kovačič