Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mednarodno sodelovanje za še učinkovitejše ukrepanje ob naravnih nesrečah


V ponedeljek dopoldne sta župan Občine Rogatec, Martin Mikolič in mag. Suzana Likar, višja svetovalka, pristojna za projekt na občini, medijem v sejni sobi Občine Rogatec predstavila izvedbo projekta »Nadgradnja sodelovanja in partnerstva nujnih služb Krapinsko-zagorske županije in Savinjske regije«, bolj znanim pod imenom CRO-SI SAFE.

Projekt je odobren za sofinanciranje preko javnega razpisa za predložitev projektov v okviru Programa sodelovanja Interreg V–A Slovenija – Hrvaška, Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Predvideno sofinanciranje aktivnosti je 85 % iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt je v teku od junija 2022, zaključek sledi s koncem tega meseca.

Z izvedbo projekta želijo izboljšati čezmejno partnerstvo reševalnih služb in povečati raven znanja in kompetenc reševalnih služb ob naravnih in drugih nesrečah. Projektni partnerji so Zagorska razvojna agencija, Krapinsko-Zagorska županija, Razvojna agencija Sotla ter Občina Rogatec.

Kakšne so aktivnosti Občine Rogatec v projektu?

Za zagotovitev zadostne specifične opreme za potrebe nujnih posegov v množičnih nesrečah v Savinjski regiji je Občina Rogatec kupila opremo za hitro intervencijo (terensko vozilo 4×4) ter opremo za reševanje v  množičnih nesrečah (delovna platforma, višine 16 m, vgrajena na tovorno vozilo). Občina je dala vozila v souporabo gasilcem in civilni zaščiti. Nabavila je tudi šotor, velikosti 40x10m.

Občina Rogatec je v sklopu projekta nabavila terensko vozilo, ki bo na voljo nujnim intervencijam.

 

Občina Rogatec je vzpostavila doživljajsko sobo na dvorcu Strmol za simulacijo nesreč, z namenom boljše priprave širše javnosti na odziv med nesrečami in po njej. Kupili so 10 očal za virtualno resničnost (VR) in izdelali VR aplikacijo – edukativne igre o nesrečah (požar, poplava, potres). Aplikacija je na voljo v slovenščini, hrvaščini in angleščini.

Uporabnik si bo nadel VR očala in si v navideznem okolju izbral edukativno igro (požar, potres ali poplava). Pojavi se v sobi, kjer se zgodi simulacija nesreče. Uporabnik se bo moral odločiti za reagiranje v primeru nesreče in tako zbrati čim več točk.

Virtualna resničnost se uporablja za varno prikazovanje in simulacijo potencialnih nesreč in nevarnosti med njimi.

Občina je kupila tudi  LCD ekran, kjer se bodo predvajali promocijski videoposnetki z namenom, da se poduči o pravilnem odzivu med in po naravni katastrofi (potres, poplava, požar) oziroma množičnih nesrečah (npr. trk vlakov) ter kupila prenosni računalnik.

Ogled in uporaba desetih VR očal bo možna v mesecu juniju, jih pa, kot dodajajo, ne bodo tržili.

Župan Mikolič pravi, da so se s sodelujočimi v projektu zavezali, da bodo v prihodnje izboljševali ukrepe v primeru naravnih nesreč.

Pripravila je memorandum o ustanovitvi ekipe CRO-SI-SAFE, z namenom nadaljnjega sodelovanja in izboljšanja preventivnih ukrepov in delovanja v primeru naravnih in drugih nesreč na obmejnem območju.

Podpisniki memoranduma so Krapinsko-zagorska županija, Občina Rogatec, Zavod za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, Vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije, Hrvatski Crveni križ, Društvo Crvenog križa Krapinsko-Zagorske županije, Hrvatska gorska služba spašavanja Stanica Zlatar Bistrica, Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah in Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah.

Občina Rogatec je v sklopu projekta organizirala študijsko potovanje na Ig, kjer so udeležencem v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje predstavili sistem zaščite in reševanja v Sloveniji, sam center in poligone. Zdravstveni dom Celje pa je predstavil delovanje reševalne postaje in sistem nujne medicinske pomoči v Sloveniji.

Skupna vrednost izvedbe vseh planiranih aktivnosti Občine Rogatec znaša 246.000 evrov, planirano sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj je 85 % nastalih stroškov.