Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Finale Festivala slovenskega šansona bo gostila Rogaška Slatina, kamor se ta zvrst vrača po 33 letih


Po desetih letih bo znova organiziran Festival slovenskega šansona, ki ga prireja Radio Slovenija oz. njegov Prvi program.

Strokovna komisija je določila 20 skladb, ki se bodo 6. in 14. maja predstavile na predizborih v Krškem in Murski Soboti.

Seznam obeh predizborov; foto: MMC RTV SLO

10 najboljših bo sodelovalo na zaključni prireditvi konec oktobra v Kulturnem centru Rogaška Slatina.

Na njej bodo podelili nagrade za najboljše besedilo, glasbo, obetavno avtorico oziroma avtorja ali izvajalko oziroma izvajalca ter veliko nagrado za najboljši šanson. Prav tako bodo podelili nagrado po izboru občinstva.

Šanson v slovenščini in številnih drugih jezikih pomeni posebno lirično obliko popevke, ki izhaja iz Francije in se je prepevala zlasti v kabaretih. Posebna značilnost šansona je močna osredotočenost izvajalca na izgovarjanje besedila. Besedila so poetično obarvana, vendar je tematika šansonov zelo raznolika: politična, komična, ljubezenska … Često se v besedilu pojavljata ironija in satira. Šanson po navadi podaja neko sporočilo preko vsakdanje zgodbe, ki je poslušalstvu blizu in zlahka doumljiva.

Rogaška Slatina z bogato zgodovino šansona

Svojčas je Rogaška Slatina že gostila tovrstne prireditve. Mnogi se tako še spomnijo Jugoslovanskega šansona. Njegova prva izvedba je bila leta 1984, ko je v Kristalni dvorani v dveh dneh nastopilo 10 izvajalcev. Med njimi so bili npr. Meri Avsenak, Lado Leskovar Majda Sepe (in še kup ostalih) od slovenskih pevcev, od tistih s prostora nekdanje Jugoslavije pa npr. Arsen Dedić, Hrvoje Hegedušić, …

Eden od pobudnikov, Bojan Adamič, je o festivalskih začetkih sestavil zapis.

Zadnja izvedba festivala je bila leta 1990.