Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Festival športnega filma v Rogaški Slatini


V Rogaški Slatini se bo med 14. in 17. junijem odvil drugi mednarodni festival športnega dokumentarnega in igranega filma v Sloveniji. V ta namen je bila organizirana novinarska konferenca, na kateri sta sodelovala tudi mag. Branko Kidrič, župan Občine Rogaška Slatina, in Vojko Korošec, direktor filmskega festivala.

Direktor filmskega festivala je predstavil 2. mednarodni festival športnega filma, ki poteka pod sloganom ”kultura skozi šport” in je s to novinarsko konferenco uradno odprl svoja vrata. Festival bo v Kulturnem centru Rogaška Slatina in na prostem v svojem repertoarju predvajal 30 igranih in dokumentarnih filmov na temo športa ter olimpizma, ki jih je izbrala strokovna komisija pod vodstvom umetniške direktorice Natalije Gorščak, avtorice dokumentarnega filma Otroci alkoholikov. Obisk bo za vse obiskovalce brezplačen.

Festival ne bo le filmsko obarvan, ampak tudi športno. V soboto, 17. junija, bo v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije organizirana Mini olimpijada ‒ športna zabava za otroke. Vsem zbranim bodo olimpijska himna, zastava in zaprisega pričarali pravo olimpijsko vzdušje, otroci pa se bodo lahko pomerili v različnih športnih disciplinah ter izzivih.

Kot je še povedal Korošec: ”Po ogledu vsake predstave bomo poskrbeli za interaktivni pogovor z olimpijskimi in vrhunskimi športniki ter tako mladim približali šport in gibanje na popolnoma drug način.”

Festival naj bi obiskali tudi sedaj že nekdanji smučarski skakalec Cene Prevc, exatlonec Igor ‘Mišica’ Mikić in znan slovenski filmski režiser Mitja Okorn, s katerim bo tekla debata o analizi filmov, ki se bodo prebili v finalni izbor.

V času festivala si bo mogoče ogledati tudi razstavo fotografij fotografskega natečaja za osnovnošolce tretje triade, dijake in študente fotografije, ki je potekal v maju pod naslovom Šport združuje in krepi zdravje. Na zaključni slovesnosti pa bodo podelili nagrado za najboljši dokumentarni dolgometražni film, za najboljši dokumentarni kratkometražni film, za najboljši celovečerni film, nagrado organizatorjev in nagrado mladih.

Vsi zmagovalni filmi bodo prejeli še nagrado »grand PRIX« in imeli pravico zastopati Slovenijo na zaključnem filmskem festivalu FICTS v Milanu, mestu ustanovitelja festivala. Festival športnega filma v Rogaški Slatini bo s svojim obiskom letos počastil tudi prof. Franco Ascani, predsednik mednarodnega festivala FICTS in član Komisije MOK za kulturo in olimpijsko dediščino. Pridružil pa se mu bo tudi direktor festivala športnega filma Jamajke in predsednik olimpijskega komiteja Jamajke, Christopher Samuda. Festivalsko dogajanje se bo zaključilo s koncertom skupine Jeanette.