Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

29. Kolesarka Dirka Po Sloveniji 2023 skozi Rogaško Slatino: kaj je vredno vedeti pred dirko


Občina Rogaška Slatina bo tudi letos gostila cilj 1. etape kolesarske Dirke po Sloveniji. Organizatorji so na novinarski konferenci podali informacije, ki jih je dobro vedeti pred štartom v Celju, 14. junija.

Rogaška Slatina že devet let aktivno sodeluje pri izvedbi Dirke Po Sloveniji. V preteklih letih so že štirikrat gostili zaključek ene od etap dirke. Znano je, da bo tako znova letos, ko bo v Rogaški Slatini organiziran cilj 1. etape dirke, ki bo potekala od Celja do Rogaške Slatine v dolžini 188,6 km. Cilj prve etape je predviden v sredo, 14. junija ob 16. uri pred železniško postajo v Rogaški Slatini, tradicionalno pa bodo kolesarji odpeljali tudi krog okoli samega mesta.

Novinarske konference 29. Kolesarske Dirke Po Sloveniji na Aninem dvoru so se udeležili domači sponzorji in številni medijski predstavniki.
(foto: Kozjansko.info)

Druga etapa, 15. junija, bo potekala od Žalca do Ormoža v dolžini 163,1 km, tretja etapa je načrtovana med Grosupljem in Postojno, v dolžini 173,4 km, četrta etapa bo potekala med Ljubljano in Kobaridom v dolžini 165,6 km, peta, zadnja, etapa pa sledi 18. junija med Vrhniko in Novim mestom, v dolžini 142,6 km.

Dirka bo tako skupno dolga 833 km, sodelovalo bo 20 domačih in tujih ekip, tudi letos bo dirko v živo prenašal vodilni športni TV kanal Eurosport v kar 130 državah sveta, dirko bo prav tako prenašala RTV Slovenija. Ali bosta na dirki sodelovala slovenska kolesarska asa Tadej Pogačar in Primož Rogljič, je še zavito v tančico skrivnosti.

Na novinarski konferenci sta se gostitelju, županu Občine Rogaška Slatina, mag. Branku Kidriču pridružila še Bogdan Fink, organizacijski direktor 29. Dirke Po Sloveniji in Maša Puklavec, vodja globalnega komuniciranja Slovenske turistične organizacije.

Bogdan Fink se je županu zahvalil: »Z vašo občino vedno dobro sodelujemo, veseli me, da ste naredili pet korakov naprej, vsi skupaj delate nivo tega izjemnega športnega dogodka še boljšega.«

Standardi športnih prireditev so čedalje večji, proračun 29. Kolesarske Dirke Po Sloveniji letos znaša 1.250.000 €, v ta znesek pa ni vštet del, ki ga prispeva partner Slovenska turistična organizacija, dodaja Fink.

V ospredju pokal, ki ga je za zmagovalca dirke izdelala Steklarna Rogaška. (foto: Kozjansko.info)

Cilj 1. etape bo Občino Rogaška Slatina, kot vse druge sodelujoče občine, stal 65.000 €. Župan Kidrič pravi:

»Finančni vložek je iz leta v leto večji, letos smo ga povečali na 40.000 €, zraven pa smo pridobili 12 domačih sponzorjev, ki bodo skupaj prispevali 16.000 €. Hvala sponzorjem, da ste v letošnji kolesarski dirki opazili priložnost za lastno promocijo in promocijo Rogaške Slatine, hvala Steklarni Rogaška za čudovit pokal, ki ga bo prejel zmagovalec, hvala kolegu Marku Drofeniku, hvala Romanu Hriberšku in Marjanu Bračunu, za svojevrsten doprinos na pomembnem dogodku.«

Maša Puklavec dodaja, da je Dirka po Sloveniji postala ne le mednarodno uveljavljen športni dogodek, temveč tudi turistični: »Kolesarska dirka je spektakel za lokalno prebivalstvo, hkrati pa spodbuja mlade k priljubljenosti športa. Je tudi priljubljena v tujini, lanskoletno dirko so presenetljivo spremljali še v Pakistanu in Savdski Arabiji. Slovenska turistična organizacija ob dogodku izkoristi priložnost, da pokaže svetu Slovensko turistično razglednico.

Z občinami vsako leto pripravimo krasne turistične videospote, ki se v času dirke predvajajo na Eurosportu. Ob koncu tega tedna bodo promocijski videi na našem Youtube kanalu, STO pa že skrbi za oglaševanje dirke na svojih oglaševalnih kanalih in družbenih omrežjih, ki so izjemno priljubljeni.«

Finku se je ob koncu novinarske konference pridružilo 12 domačih sponzorjev, ki so podpisali sponzorske pogodbe, poleg generalnega pokrovitelja, Občine Rogaška Slatina.

Več o 29. Dirki Po Sloveniji preberite tukaj.