Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zeleni festival v Rogatcu 2023 zaznamovala semena, sadike in zelišča (foto, video)


Na sončno aprilsko soboto se je pod organizacijo Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec v tamkajšnjem muzeju na prostem odvil že 6. Zeleni festival, sejem semen, sadik in zelišč, v okviru katerega se je odvilo mnogo aktivnosti za obiskovalce vseh starosti.

Na festivalu, ki se je odvil ravno na svetovni dan Zemlje, se je nahajalo mnogo stojnic, kjer so obiskovalci lahko kupili različne dobrote, prav tako pa je bilo poskrbljeno za hrano in pijačo.

Festival je bil tudi glasbeno obarvan

Za popestritev sobotnega dogajanja pa se je v okviru festivala za prisotne odvilo mnogo drugih aktivnosti. Že dopoldne so se obiskovalci s cestnim vlakcem odpravili na izlet pod Donačko goro, kasneje pa še k ribniku Žabnik. Kratki potovanji sta bili odlična priložnost, da so potniki, ki so prihajali tudi iz drugih držav, spoznali naše podeželje.

Organizatorji pa so si želeli prisotne tudi izobraziti. V ta namen so bile organizirane delavnice, ki so jih vodile gostujoče strokovnjakinje. Karmen Gajšek, ki se ukvarja z divjimi rastlinami, je poslušalce podučila, kako lahko te varno nabiramo in uživamo. Marjeta Cesar je predstavila lovorjev sirup, ki deluje kot naravni antibiotik proti kašlju, Ana Vovk pa je nadobudnim vrtnarjem pokazala, kako povečati plodnost zemlje in v njej zadržati vodo.

Na račun pa so prišli tudi najmlajši in drugi ljubitelji konj, saj se je v okviru dogodka odvil dan odprtih vrat tamkajšnje konjušnice. Možno se je bilo udeležiti vodenega ogleda poslopja, predstavljena je bila šola jezdenja, najbolj zainteresirani pa so lahko jahali konje.

Ana Vovk je poslušalcem predstavila, kako povečati plodnost zemlje
Obiskovalci z izvedbo festivala zadovoljni, v Rogatcu to soboto tudi drugi dogodki

Med sprehodom po sejmu smo ustavili starejšo gospo, ki nam je zaupala, da je na sejem prišla predvsem po sadike rastlin, nato pa je ob dobri hrani še malo pokramljala s prijateljicami. Na vprašanje, če je zadovoljna z izvedbo dogodka, je odgovorila pritrdilno in dodala, da se bo naslednje leto zagotovo vrnila.

Na festivalu smo se pogovarjali tudi z Nives Brezovnik z Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Pojasnila nam je, da se to soboto v Rogatcu ni odvil le Zeleni festival, sejem semen, sadik in zelišč, temveč se je dogajalo še mnogo več. Prav tako so gostili udeležence mednarodne konference Educa, ki povezuje muzeje, šole in pa vrtce, na dvorcu Strmol pa so se srečali še starodobniki, ki so prišli iz Slovenske Bistrice.

Kot nam je povedala, je njihov cilj s festivalom, da širši javnosti ponudijo semena, sadike in zelišča. Hkrati pa so z povabilom različnih ponudnikov sejemsko ponudbo še razširili s produkti, ki pa so vseeno nekako povezani z zelišči. Kot par primerov je podala kozmetiko, mila, čaje in med, med ponudniki pa se najdejo tudi sirarji, ki izdelujejo sire z vsebovanimi zelišči.

Vabljeni k ogledu videa ter fotografij z dogodka: