Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vaja zaščite in reševanja: močno neurje na območju Kostrivnice povzročilo mnogo preglavic (foto, video)


Nad slatinsko občino je razbesnelo neurje, ki je za sabo pustilo pravo opustošenje. Odkrita streha, prometna nesreča in izgubljeni osebi. To je samo nekaj primerov, s katerimi so se morali spopasti člani reševalnih služb. 

K sreči je šlo samo za vajo zaščite in reševanja, vse posledice nevihte pa so bile le priložnost, da gasilci, reševalci, policisti in drugi prisotni izpilijo svoje sposobnosti reševanja.

Na sobotno dopoldne so na širšem območju Kostrivnice tulile sirene, saj se je odvila obsežna vaja zaščite in reševanja z naslovom “Neurje Rogaška Slatina 2023“. Po scenariju je to območje zajelo močno neurje, katero je povzročilo nemalo preglavic. Zaradi udara strele se je na gospodarskem poslopju zanetil požar, zgodila se je prometna nesreča, veter je razkril streho, drevo je padlo na osebo, za konec pa sta se v gozdu še izgubila krajana. Vsi ti scenariji nesreč so potekali na različnih lokacijah po območju Kostrivnice ter okolice. Gasilci, reševalci ter drugi prisotni so imeli tako polne roke dela.

Vaja se je izvedla predvsem zato, da se preveri ter osveži znanje reševalnih služb, ki je še kako nujno v primeru resničnih intervencij.

Eden izmed scenarijev je bila tudi prometna nesreča
Na vaji sodelovalo mnogo društev in organizacij

V času obsežne vaje, ki je trajala do okoli 13. ure, je bil promet po kraju krepko oviran, prosto gibanje na območju pa je bilo prepovedano. Vsi prisotni so z izvedbo pokazali, da bi v primeru resnične intervencije odreagirali hitro in učinkovito, s tem pa bi lahko pomagali mnogim osebam ter preprečili še hujši potek nesreč.

Na vaji so sodelovali štab civilne zaščite občine Rogaška Slatina, nujna medicinska pomoč šmarskega zdravstvenega doma, območno združenje Rdečega križa Šmarje pri Jelšah, Policijska postaja Rogaška Slatina, Kinološko društvo reševalnih psov Celje, celjska izpostava Uprave Republike Slovenije za zaščito in Reševanje ter Prostovoljna gasilska društva Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina, Sveti Florjan in Kostrivnica. Vodji vaje sta bila Bojan Hrepevnik ter Miha Šket, na vsakem scenariju pa so se nahajali tudi ocenjevalci, ki so nadzorovali delo interventnih služb.
Vabljeni tudi k ogledu videa ter fotografij iz vaje: