Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu še teden dni na ogled narodopisna razstava o bivanju v dimnici


V Dvorcu Strmol v Rogatcu se zaključuje gostujoča razstava Kavčnikova dimnica – življenje na robu, ki bo na ogled do nedelje, 23. aprila.

Razstava, ki sicer domuje pod okriljem Muzeja Velenje, predstavlja zgodbo več kot 350 let stare domačije iz Zavodenj nad Šoštanjem, obeležuje pa tudi 30 let delovanja Kavčnikove domačije kot muzeja.

Gostujoča razstava Kavčnikova domačja - življenje na robu (foto: facebook Rogatec.si)
Gostujoča razstava Kavčnikova domačja – življenje na robu (foto: facebook Rogatec.si)

Dimnica je tip kmečke hiše, ki je predhodnica hiše s črno kuhinjo. Obsega le vežo in osrednji prostor, kjer so ljudje živeli v enem prostoru, zavetje pa je nudila tudi manjšim živalim, kot so kokoši in mačke. Po besedah predstavnikov Muzeja Velenje gre za redko ohranjeno alpsko dimnico, ki pa je bila skozi stoletja večkrat dograjena in restavrirana.

Kavčnikova domačija je posebna tudi zato, ker so v njej še ne tako davno živeli.

Razstava prikazuje različne vidike takšnega življenja skozi zgodbe njenih zadnjih prebivalcev, tako stavbne in premične dediščine, kot tudi družbene in duhovne kulture.

Avtorica razstave je višja kustosinja Špela Regulj, oblikovala jo je kustosinja Barbara Drev, scensko vizualizacijo sta pripravila Melita Dobelšek in Simon Špital. Interaktivne elemente sta prispevala Stojan Knežević in Barbara Drev.