Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Spominska razstava velikega umetnika iz naših krajev sedaj na ogled v Šmarju


Pred kratkim se je v Galeriji Kulturnega doma Šmarje pri Jelšah odprla spominska razstava Obrazi Milana Lorenčaka, ki je posvečena velikemu slikarju iz naših krajev. Pripravila jo je njegova hči Alenka Tacol.

Lorenčak je svoje otroštvo preživel v Lembergu, nato je živel v Celju ter poučeval na tamkajšnji pedagoški gimnaziji. V knežjem mestu je s svojim ustvarjalnim delom pustil velik pečat. Po nekaj časa se je preselil nazaj na Kozjansko ter zadnje obdobje svojega življenja preživel v Belem Potoku pri Lembergu.

Milan Lorenčak ob portretiranju. (Vir: Alenka Tacol)

Razstava je sicer posvečena 100-letnici slikarjevega rojstva, prav pred nekaj dnevi pa smo dočakali 102-letnico njegovega prihoda na svet. Omenjena razstava v prostorih šmarskega kulturnega doma je bila otvorjena 30. marca, na voljo za ogled pa bo vse do 16. maja letošnjega leta.

Razstava je bila par mesecev nazaj na voljo za ogled že v galeriji Muzeja novejše zgodovine Celje, ob tej priložnosti pa smo se pogovarjali s slikarjevo hčerjo, avtorico razstave, Alenko Tacol in nekdanjim šmarskim županom, Jožefom Čakšem, ki je bil njegov učenec. Tukaj preverite, kaj sta nam o razstavi oziroma slikarju povedala s prve roke.