Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Omejitve pri izbiri barve fasade

Nekaj let je trajalo, da ste postavili svojo sanjsko hiško, sedaj pa bi jo radi odeli v barvo, ki vam je trenutno všeč, vendar ste v projektni dokumentaciji določili barvo, ki je ne želite več. Ali pa bi jo odeli v barvo, ki vam je všeč, pa vam občinski prostorski načrti tega ne dovoljujejo. Preberite, kaj storiti, če se znajdete v podobni situaciji.

Izbira barve fasade

Pri izbiri barve fasade na hiši so okusi različni. Nekateri se odločajo za umirjene barve in klasiko, drugi za živahne in divje barve, ki kličejo po pozornosti. Seveda si praviloma hiše ne moremo kar obarvati v na primer črno barvo. Katera barva fasade je dovoljena in katera ne, je določeno v občinskih prostorskih načrtih. Nekatere občine tega nimajo, kar pomeni, da prebivalci omejitev pri izbiri barv načeloma nimajo.

K sreči novela gradbenega zakona predvideva dodatne poenostavitve pri pridobivanju uporabnega dovoljenja, kar pomeni, da ne boste več rabili hiše odeti v barve, ki ste jih predvideli ob načrtovanju hiše. Po novem zakonu bo lastnik oz. investitor moral pridobiti najprej uporabno dovoljenje, po tem pa bo imel tri leta časa, da izbere barvo fasade in jo tudi izdela. Seveda bodo nekateri ostali pri barvi fasade, kot je bila predvidena, nekateri pa se bodo lahko glede na cenik fasade odločili za kaj drugega.

Ali so kakšne barve prepovedane?

Kot smo že omenili, v določenih občinah so dovoljene barve določene z občinskim prostorskim načrtom. Tudi v praksi naj bi nadzor nad barvo fasade izvajali gradbeni in občinski inšpektorji, kaj in koliko preverjajo pa ni mogoče vedeti, saj doslej še ni bilo primera, da bi nekdo moral spremeniti barvo fasade. Je pa dobro vedeti, da se omejitve fasade nanašajo le na izvedbo novogradenj, ne pa tudi na obstoječe hiše. Obnova fasade hiše je namreč vzdrževalno delo, za kar pa ne potrebujete gradbenega dovoljenja oz. ni omejitev.

Kakšne barve je najbolje izbrati?

Ne glede na to, ali vas čaka izdelava fasade ali le obnova fasade na hiši, pri izbiri barv vedno izhajajte iz sebe (kar vam je všeč), iz okolice (kako se bo barva podala v okolje, v katerem je hiša) in kakšen objekt gradite oz. prenavljate (majhna ali velika hiša). Obnova fasade lahko bistveno spremeni celoten izgled hiše, ga poživi in naredi bolj sodobnega, če le izberemo pravi odtenek.

V kolikor se odločate za barvo fasade novogradnje, vam je barvo predlagal že arhitekt in verjetno nimate velikih težav z odločitvijo. Če pa delate obnovo fasade, pa je treba najprej upoštevati obstoječo barvo, prepoznati arhitekturne značilnosti objekta, upoštevanje svetlobe in sence … Predlagamo, da se posvetujete s strokovnjaki, ki bodo izvajali fasaderstvo, da preučijo materiale, povedo, kakšna bo sploh cena fasade in glede na svoje izkušnje predlagajo barve, ki bodo na vašem domu delovale prijetno tudi, ko morda ne bodo več v trendu.

 

Ison.si