Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Na cvetno nedeljo so se kristjani po Kozjanskem odpravili k blagoslovu butar (foto)


Kristjani po celem svetu zadnjo nedeljo pred veliko nočjo praznujejo cvetno nedeljo, na katero verniki tradicionalno blagoslavljajo v šope ali butare povezano pomladansko zelenje in oljčne veje.

Na nedeljo pred veliko nočjo se kristjani sicer spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem. Tradicija povezovanja pomladanskega zelenja v butare je po celotni Evropi razširjena že od 9. stoletja dalje, ta pa uprizarja dogodek ob Jezusovem prihodu v prej omenjeno mesto, ko so mu prisotni kot preprogo postlali oljčne in palmove veje. Izdelava butar, katere se kasneje odnesejo k blagoslovu, marsikje poteka ob druženju s prijatelji.

Bogoslužje na Sladki Gori (foto: Kozjansko.info)

Tako so po nekaterih domovih za ostarele ter drugih društvih po Kozjanskem pripravili skupinsko ustvarjanje butar, katerega so ponekod začinili še z drugimi aktivnostmi, kot je izdelava jajčnih rezancev.

Marsikje pa izdelavo butar vzamejo tudi kot izziv, v katerem je potrebno izdelati čim višjo. Večmetrsko so letos izdelali v Podčetrtku, stoji pa ob cerkvi sv. Lovrenca. V procesu prenosa ter postavitve prave velikanke so pomagali tudi gasilci tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Za vas smo zbrali utrinke izdelav butar ter blagoslovov teh, ki jih lahko preverite v nadaljevanju.

Utrinki s praznovanja cvetne nedelje po Kozjanskem
Ob cerkvi sv. Lovrenca v Podčetrtku je bila postavljena visoka butara (vir foto: FB/PGD Podčetrtek/Robert Šalamon)