Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kmetija iz Kozjanskega lani z najkakovostnejšim mlekom


Tudi v naših krajih se najde mnogo velikih in kakovostnih kmetij, to pa se odraža tudi po prejetih priznanjih za količino in kakovost mleka, ki jih je na nedavnem Letnem srečanju rejcev podelila Mlekarna Celea.

Priznanja so podeljena za največjo količino prispevanega mleka zadrugam ter posamičnim kmetom, prav tako pa podelijo priznanja za najboljšo kakovost mleka, ki se ocenjuje v dveh kategorijah in sicer po skupnem številu mikroorganizmov in skupnem številu somatskih celic.

Najkakovostnejše mleko po skupnem številu mikroorganizmov na mililiter prihaja s kmetije Marka Jakopine iz Olimja z vrednostjo 3.564 SŠMO/ml. Drugo mesto je zasedel Rajko Gračner iz Prešne Loke pri Sevnici, tretje pa Roman Knez iz Sela nad Laškim. Tudi v drugi kategoriji sta dva prejemnika priznanja iz Kozjanskega. Prvo mesto v kategoriji najkakovostnejšega mleka glede na skupno število somatskih celic na mililiter je z vrednostjo 43.624 SŠSC/ml dosegla kmetija Janeza Rateja iz DrameljNa drugem mestu je kmetija Janeza Gorinška iz Gabrovelj pri Slovenskih Konjicah, tretje mesto pa je z vrednostjo 55.297 SŠSC/ml dosegel Viljem Toplišek iz Spodnjega Tinskega.

Prejemniki priznanj za najkakovostnejše mleko glede na skupno število somatskih celic. Z leve proti desni kmetija Toplišek, Janez Gorinšek in Janez Ratej; vir foto: Mlekarna Celeia

S priznanji so vsako leto nagrajene tudi kmetijske zadruge, ki v prejšnjem koledarskem letu prispevajo največ mleka. Šmarska kmetijska zadruga se je letos z 10.014.967 litri mleka znašla na tretjem mestu. Prva je bila Kmetijska zadruga Šaleška dolina s 14.745.648 litri, druga pa Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice z 10.136.994 litri mleka.

Prejemniki priznanj za največje količine mleka iz naših kmetijskih zadrug. Z leve proti desni: Kmetijska zadruga Šmarje, Kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenske Konjice in Kmetijska zadruga Šaleška dolina; vir foto: Mlekarna Celeia

Na dogodku pa so podeljena tudi priznanja za največ prispevanega mleka s strani kmetov. Prvo mesto je z 808.572 litri dosegel Marko Obrul z Bezine pri Slovenskih Konjicah, drugi je bil Primož Cizej s Podvina pri Polzeli, tretja pa Frančišek in Jožica Rotnik z Raven pri Šoštanju.

V Mlekarno Celeia mleko sicer prihaja z več kot 600 kmetij iz Savinjske, Šaleške, Koroške, širše Celjske in Kozjanske regije, vsak dan pa te prispevajo okoli 170.000 litrov svežega mleka.