Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

18. blagoslov konj na Primožu pri Šentjurju (foto)


Prijetne vremenske razmere so bile odlična okoliščina za izpeljavo 18. blagoslova konj Konjeniškega društva Blagovna, ki so ga na velikonočni ponedeljek po tradiciji izvedli pri cerkvi svetega Primoža in Felicijana.

Spominski mošnjički ovsa; foto: Danijel Berden

Blagoslov se je pričel s tradicionalno sveto mašo v cerkvi, ki jo je obhajal šentjurski župnik Mitja Markovič. Zbrane ljubitelje konjev je najprej nagovoril Jože Rataj, ki je v svojem omenil pomembnost konjev v našem življenju. Predsednik društva Viljem Kolar se je članom zahvalil za organizacijo dogodka, kakor tudi vsem konjenikom, ki se jih je zbralo več kot 50 in lastnikom osmih kočij za udeležbo. Zbrane je nagovoril tudi župan šentjurske občine mag. Marko Diaci.

Na blagoslovu je sodelovalo tudi osmero kočij; foto: Danijel Berden

Po opravljenem obredu blagoslova konj so župnik, župan in predsednik društva pristopili do vsakega konjenika in konja, kjer so bili konji deležni kruha in soli, vsak konjenik pa je prejel v dar mošnjiček ovsa kot spomin na tradicionalni blagoslov konj.

Sledilo je druženje konjenikov in obiskovalcev ob glasbi. Pri Konjeniškem društvu Blagovna so še zapisali, da je to bil praznik v pravem pomenu besede.