Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Rogatcu težave z mobilnim signalom, kmalu izboljšan širokopasovni dostop


V jeseni prejšnjega leta so na območju Rogatca začeli opažati, da se pojavljajo težave pri kakovosti signala mobilne telefonije, saj se je ta poslabšal, za občane pa je to zelo moteče. Aktivnosti za izboljšanje situacije je sprva sprožila Lista za razvoj Rogatca, k sodelovanju pa se je vključila tudi občinska uprava v Rogatcu.

Občani so zbrali tudi več sto podpisov, s čimer so želeli operaterjem prikazati resnost situacije. Na njihovo pobudo so telekomunikacijski operaterji  A1 Slovenija, Telekom Slovenija in Telemach na terenu opravili meritve.

Meritve je opravila tudi Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, ki je ugotovila, da je kakovost širokopasovne storitve na mobilnih prizemnih omrežjih vseh operaterjev zelo slaba.

V sporočilu za javnost so pri Občini Rogatec zapisali:

»Ugotovljeno je bilo, da se mobilni signali na obmejnih področjih med državami motijo, saj se pri širokopasovnih storitvah ne uporabljajo več med državami dogovorjeni preferenčni kanali (kot pri tehnologiji 2G) in s tem žal ni preprečeno, da bi na meji dva ponudnika sosednjih držav uporabljala iste kanale.«

S podobnimi težavami se soočajo tudi na drugi strani meje, v občini Hum na Sutli. V Rogatcu zatrjujejo, da bodo z vsemi potrebnimi aktivnostmi nadaljevali, dokler se ne najde ustrezna rešitev.

V marcu začetek gradnje širokopasnovnega optičnega omrežja

Komunikacijske zmožnosti pa se bodo v Rogatcu, podobno kot tudi drugod na podeželju izboljšale z vzpostavitvijo omrežja v okviru projekta RUNE.

V tem mesecu se namreč začenja dolgo pričakovana izgradnja širokopasovnega optičnega omrežja. Prvi uporabniki bodo priklopljeni predvidoma poleti, internet pa naj bi uporabljali s hitrosto, večjo od 1 Gbps. Fizične osebe bodo za priklop odštele 150 evrov.

B.R.