Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sajenje medovitih rastlin se obrestuje v več pogledih


V lanskem letu so si pri Čebelarski zvezi Slovenije, skupaj s podporniki projekta »Dan sajenja medovitih rastlin« zadali, da s skupnimi močmi posadijo medovite rastline za čebele in ostale opraševalce.

V Sloveniji so tako posadili več kot 200.000 medovitih rastlin. Letošnja akcija bo zadnjo soboto v mesecu, torej 25. marca, in sovpada tudi z dnevom sadnje dreves.

Akciji se lahko pridružijo tako lokalne skupnosti, kot društva, podjetja in posamezniki, ki se odločijo posaditi medovite rastline.

Katere medovite rastline izbrati in posaditi je odvisno od našega razpoložljivega prostora, ki ga želimo nameniti opraševalcem. Tako lahko izberemo med cvetličnimi koriti na balkonih, vrtovih, njive ali pa javne površine. Za cvetlična korita lahko izbiramo med številnimi medovitimi dišavnicami in začimbnicami. Med tem, ko na vrtu, lahko izbiramo med medovitimi drevesi (češnje, jablane …), na izbiro imamo tudi številne medovite grmovnice, ki bodo obogatile brenčanje čebel. Prav tako imamo številne možnosti in priložnosti posaditev medovitih rastlin na njivah kot tudi na javnih površinah.

Pomen čebel za človeka in naravo

Medonosna čebela ima izredno pomembno in kompleksno mesto v naravi, še posebno tedaj ko govorimo o raznih kmetijskih kulturah. S svojo aktivnostjo čebele v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane tako za človeka kot tudi za živali, raznih industrijskih surovin, kakor tudi na človekovo zdravje in druge dejavnike življenja.

Čebelji pridelki so popolnoma naravna živila, neposreden dar narave – čebel. Čebele z opraševanjem pripomorejo k ohranjanju ravnovesja v naravi, omogočajo obstoj različnih živalskih in rastlinskih vrst ter seveda človeka, ob tem pa nam dajejo čebelje pridelke, kot so med , cvetni prah, matični mleček, propolis, ki nam v hitrem tempu življenja pomagajo krepiti in ohranjati naše zdravje.

Vrednost čebeljih pridelkov pa je skoraj zanemarljiva v primerjavi s koristnim delom čebel, ki ga opravijo v naravi.

Najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu je opraševanje različnih rastlin. Narava nagrajuje čebele za njihovo delo z medičino in cvetnim prahom, ter tako omogoča njihov razvoj in obstoj, istočasno pa ohranjanje tako rastlinskih kot živalskih vrst ter nenazadnje obstoj človeka. Med žuželkami, ki oprašujejo rastline, so na prvem mestu prav čebele. Najpomembnejše so za opraševanje sadnega drevja, saj oprašijo kar 70–80 % cvetov, ta odstotek pa se zaradi vse intenzivnejše kmetijske proizvodnje še povečuje.

Utrinek z akcije sajenja medovitih rastlin 2022; foto: ČZS

Najopaznejša in največkrat dokazana je zato vloga čebel pri opraševanju jablan, hrušk, breskev, češenj, jago­d itd. Predvsem na večjih plantažah jablan in hrušk se hitro pokaže, kako so bili cvetovi oplojeni. Čebele pri opraševanju temeljito opravljajo svoje delo. Od kakovosti oprašitve sta odvisna količina in kakovost pridelkov, ta pa je najbolj vidna pri velikosti in obliki plodov.

Vrednost opraševanja je po različnih strokovnih virih 15-krat do 30-krat večja, kot je vrednost vseh čebeljih pridelkov sku­paj. Zato je med koristmi, ki jih imamo od čebel, brez dvoma na prvem mestu ekonomski pomen opraševanja kmetijskih kultur.

Zato čebelarji vse gojitelje rastlin in uporabnike FFS prosijo, da:

– škropijo v skladu z dobro kmetijsko prakso (fitofarmacevtski tečaj, testirana škropilnica itd.);
– pred načrtovano uporabo FFS natančno preberejo priložena navodila, saj je tako v njih kot tudi na embalaži opozorilo, ali je sredstvo strupeno za čebele. Za čebele so po večini škodljivi vsi insekticidi (FFS, ki zatirajo žuželke), to pa je označeno tudi na etiketi;
– priporočena sredstva uporabljajo v najmanjših priporočenih odmerkih;
– uporabljajo pripravke, ki so za čebele manj nevarni;
– škropijo v večernih urah ali ponoči in v brezvetrju;
– se izogibajo prašiv in raje uporabijo pripravke oz. iz njih narejeno škropilno brozgo ali granulate;
– pravočasno obvestijo čebelarja o nameravanem škropljenju s fitofarmacevtskimi sredstvi, ki so strupena ali škodljiva za čebele.

Vsakršno zmanjševanje števila čebeljih družin lahko v naravi povzroči ekološko in gospodarsko katastrofo, še posebej v kmetijstvu. Zato slovenski čebelarji pozivajo vse uporabnike FFS, da delajo z roko v roki in tako ohranimo naravo.

vir slik: ČZS