Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

S simboličnim rezom virštanjske stare trte odprli Center Banovina


Zadnje marčevsko nedeljsko popoldne je bilo v občini Podčetrtek, natančneje na Virštanju, rezervirano za otvoritev Centra za promocijo vin, kulture in turizma Banovina. V ta namen je sledil še rez stare trte, seveda pa ni šlo brez dobre kapljice.

V nedeljo se je pričela sezona odprtja Centra za promocijo vin, kulture in turizma Banovina, kjer se je zbralo okoli petdeset domačinov, ti pa so k druženju povabili tudi mimoidoče goste gostišča Banovina. Kljub deževni vremenski napovedi, je veseli dogodek spremljalo sonce.

Dobre domače glasbe, družbe in kapljice v nedeljo na Virštanju ni primanjkovalo.

Jože Jug pravi, da so domačini dogodek soorganizirali s TIC-om Podčetrtek. Rez trte in odprtje centra Banovina pomenita pričetek ustaljenega vinogradniškega delovnega ritma v novi sezoni. Zahvaljuje se oskrbnikoma trte, svojemu očetu ter Slavku Kostanjšku, ki že vrsto let skrbita za vitalnost trte.

Spregovoril je tudi direktor TIC Podčetrtek, Boštjan Misja, ki se veseli, da letos center Banovina odpirajo na način, kot se spodobi – s simboličnim rezom stare trte. Dodaja, da se bodo v letošnji sezoni v Centru Banovina odvijali poletni četrtkovi degustacijski večeri in posamezne prireditve, ki bodo v stavbo prinašale vsebine in veselje: »Za današnji program se zahvaljujem Društvu vinogradnikov Virštanj – Kozjansko, ljudskim pevcem, tistim, ki ste prinesli domače dobrote ter vsem vam, zbranim, ki soustvarjate prijetno vzdušje. Ne le danes, temveč v celotnem letu si želim, da bi se družili v tej stavbi in izven nje. Naj na Virštanju zaživi vinogradništvo, ob dobri kapljici pa dobra glasba in druženje v vsej svoji polnosti.«

V nedeljo je bilo pred Centrom za promocijo vin, kulture in turizma Banovina na Virštanju živahno, saj so z rezom trte otvorili novo vinogradniško in turistično sezono v Podčetrtku.

Nekaj besed je zbranim namenil še župan Občine Podčetrtek, Peter Misja, ki je pred rezom stare trte dejal, da je z obiskom zadovoljen, saj: »Si na Virštanju želimo vinogradništvu dodati še večji poudarek. Vino se dobro in hitro proda, če pa se bomo skupaj še malce bolj potrudili, bodo naši izdelki še bolje in hitreje pošli, s tem pa tudi identiteta našega vina. Ljudsko petje je v Centru Banovina prav tako nepogrešljivo, zato se za nastop zahvaljujem pevcem. V roku leta dni bo za degustacijo vina na voljo nova destinacija v občini – grad Podčetrtek. Ta bo nudil dodatno ponudbo na tem področju, a središče vinogradništva bo zagotovo ostajal Virštanj, kjer upam, se bomo še mnogokrat srečali ob kozarcu žlahtnega Virštanjčana.«

Po uradnem delu in rezu trte je sledilo še pravo nedeljsko druženje, kot se za ta dan spodobi. Vabljeni k ogledu fotogalerije.