Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Podpis za obsežno prenovo Gradu Podčetrtek


Pogodbo sta v imenu podjetja GES in Občine Podčetrtek podpisala direktor Jože Hartl in župan Peter Misja

Danes je Občina Podčetrtek z izvajalcem del podpisala pogodbo za izvedbo gradbeno-obrtniških del na Gradu Podčetrtek v okviru projekta Doživetja grajskega razgleda. Na razpisu je bilo izbrano podjetje GES, d.o.o. iz Celja vrednost oddanih del pa je natančno 2.266.523,77 evrov.

Projekt je sofinanciran v višini 1.614.246,14 evrov iz Načrta za okrevanje in odpornost oz. njegovega razvojnega področja, ki zajema trajnostni razvoj slovenskega turizma, vključno s kulturno dediščino.

Znak razpisnih sredstev iz katerega se črpajo evropska sredstva

Namen tovrstnih razpisov je ravno spodbujanje večjih investicij v prenovo, obnovo, celostno revitalizacijo in modernizacijo kulturnih spomenikov v lasti občin z multiplikativnim učinkom na gospodarski in turistični razvoj, česar so se lotili v Podčetrtku, ko so po dolgih letih prešli v lastništvo propadajočega poslopja.

Skica prenove Gradu Podčetrtek

Celotna vrednost razpisa sicer znaša 2.582.022 evrov, saj projekt vključuje tudi izobraževanje o pomenu ohranjanja in upravljanja dediščine in razvoj novih turističnih produktov ter sodobno interaktivno doživetje na Gradu Podčetrtek.

Župan Občine Podčetrtek, Peter Misja, je ob tem povedal:

Trenutno stanje enega od hodnikov po nekaj osnovnih nujnih vzdrževalno-obnovitvenih delih in prvi revitalizaciji kulturnega spomenika

“Gre za začetek pomembne investicije, ki bo poleg zaščite objekta kulturne dediščine pomembno prispevala k razvoju destinacije. Z zaključkom tega projekta bo grad pridobil pomembno vsebino, predvsem pa odličen pogled po Obsotelju vse do Boča in Donačke gore.”

Štirje novi novi turistični produkti bodo: Četrtkova sodba (interaktivno doživetje), opazovalnica s premičnim interaktivnim zaslonom in odzivno AR (obogatena resničnost) opazovalnico, grajska pojedina (gastronomsko doživetje) in poroka na grajski terasi.

V okviru projekta je vključena tudi naložba v ureditev dvigala, ki bo omogočilo premike v višja nadstropja in s tem fizično dostopnost vsem skupinam obiskovalcev.

Na Občini Podčetrtek prav tako računajo, da lahko z naložbami v dediščino neposredno ali posredno prispevajo h gospodarskemu razvoju.

vir slik: Občina Podčetrtek