Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Neugodne učinke gnojevke se da omiliti z dodajanjem mikroorganizmov in posluhom lokalne skupnosti


Med javnimi razpisi za sofinanciranje v lokalnih skupnostnih med njimi mnogokrat ni večjih razlik, če upoštevamo področja, ki jih obravnavajo razpisi kot je npr. sofinanciranje različnih društev na področju kulture, športa ali katere druge družbene dejavnosti.

Obstajajo pa razpisi, ki so zanimivi, da bi jih lahko v prihodnje izpeljale tudi druge občine. Pred približno desetletjem so v Slovenskih Konjicah začeli s podobnim razpisom, ki je trenuno odprt tudi v okviru Občine Rogaška Slatina. Gre za sofinanciranje nakupa dodatkov za zorenje gnojevke.

Na proračunski postavki okoljsko osveščanje – sofinanciranje razgrajevanja gnojevke so v ta namen rezervirali pet tisočakov, višina  sofinanciranja pa znaša do 50 % stroškov nakupa brez DDV, in sicer do porabe sredstev.

Povezava k razpisu

Že davno so švicarski strokovnjaki dognali, da je raztros gnojevke, ki ni v dozorjenem stanju, lahko nevaren za zdravje. Nekaj podobnega nam govori naš naravni čut – vonj, ki nas opozarja, če nekaj ni v redu.

Ministrstvo za kmetijstvo na podane pobude pred leti tovrstnega sistemskega ukrepa v svojih politikah ni predvidelo, čeprav imajo v sosednji Avstrijo to že dolgo vpeljano. Pri nas sicer veljajo pravila, kdaj in kako trositi gnojevko in tudi niso vsega krivi kmetje, ki so vezani na določene sheme, vsekakor pa bi se lahko več naredilo v smeri zmanjševanja negativnih učinkov. Ne gre samo za vonj, temveč tudi za vpliv na podtalno vodo in nenazadnje za delce PM.

B.R., slika je simbolična