Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Mladi Zibičani na celjskem sejmu navdušili z domačimi dobrotami


Da je v šolsko delo moč vključiti tudi vsebine na večjih sejmih, so potrdili na Podružnični osnovni šoli Zibika z udeležbo na sejmu Altermed, ki se te dni odvija v Celju.

Na sejem so se odpravili v sklopu vsebin Eko šolo, na njem pa so se predstavili z lokalnimi izdelki. Kot sta zapisali mentorici Vanja Užmah in Patricija Babnik, je bila rdeča nit proso. Ta nekoč dobro poznana stara žitarica zadnja leta vse bolj dobiva na veljavi, saj ima številne zdravilne učinke za človeško telo, hkrati pa odpravlja svetovno lakoto. Letošnje leto je Organizacija združenih narodov razglasila ravno za leto prosa.

Učenci so skupaj z mentoricama raziskovali kulinarične prosene dobrote. Proučili so recept za obrazno masko iz prosene moke, medu in limone, hkrati pa so se tesno povezali z lokalnimi proizvajalci domačih dobrot z območja Obsotelja in Kozjanskega. Izdelali so prosen narastek z jabolki in rozinami ter solato iz prosene kaše, lokalnega sira, dimljene klobase ter zelenjave.

Pri tem so jim na pomoč priskočili na kmetiji Ivanc iz Buč, kjer so jim omogočili proso, pri kmetiji Sinkovič iz Buč so prejeli mlečne izdelke, pri kmetiji Kuraj domač sir, pri kmetiji Goručan mesne izdelke, pri čebelarju Pantnerju med, pri Kozjanskemu parku pa jabolka, jabolčni sok, kakor tudi “Zdravkota”, maskoto Kozjanskega jabolka.

Sejemsko dogajanje so pozno popoldan zaokrožili še z demo kuhinjo, kjer sta Ana in Nejc pripravila zdravo sladico iz prosene kaše, lokalnega jogurta, karameliziranih jabolk, medu in orehov.

Zibičani so bili s strani komisije in obiskovalcev deležni pohval, učenci pa so pri vsem skupaj nagradili svoje praktične izkušnje.

vir slik: POŠ Zibika