Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Minilo 20 let od smrti Podčetrtčana, ki je bil vodilna moč pri nastanku Atomskih toplic


Včeraj je minilo 20 let od smrti Franca Renierja, rojenega 5. maja leta 1922. Zaradi njegovih prizadevanj pri ustanovitvi zdravilišča so danes Terme Olimia znane po vsej državi in tudi preko njenih meja.

Renier se je po končani osnovni šoli vpisal v trgovsko šolo v Slovenskih Konjicah, nato pa je svoje znanje izpilil še pri priznanemu trgovcu v Pristavi pri Mestinju. Sredi druge svetovne vojne je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko, se znašel v ujetništvu ter pobegnil k partizanom. Po vojni se je vrnil v svoj rojstni kraj, Podčetrtek, kjer mu ni dala mira misel, kaj bi lahko storili z bližnjimi topliškimi vrelci. Z župnikom Friderikom Sternadom in ravnateljem Jožetom Brilejem so pričeli snovati načrte za lepšo prihodnost. V okolici Podčetrtka je Sternad pri raziskovanju kamnin naletel na toplo vodo, ki so jo vaščani do sedaj uporabljali za zimsko pranje perila.

Z namenom ureditve kraja in pospeševanja turizma so po vojni ponovno ustanovili Turistično društvo Podčetrtek, ki se je prav tako zavzemalo za ureditev “toplic”, kamor je v majhno kopališče pod skalo prihajalo vedno več obiskovalcev. Analiza tople vode je pokazala, da je ta zdravilna. Glas o tej se je vedno bolj širil, kar je privabljalo vse več obiskovalcev, člani turističnega društva pa so izvajali aktivnosti k še večji prepoznavnosti toplic. Ob občinskem prazniku občine Šmarje pri Jelšah, 9. septembra 1966, so slovesno otvorili Atomske toplice, s katerimi je upravljalo Turistično društvo Podčetrtek, in uradno odprli tudi prvi bazen. Predsednik društva Franc Renier je bil pogonska sila vsem aktivnostim.

Na levi Franc Renier; Foto: arhiv Aleksander Renier

Leta 1967 je Atomske toplice obiskalo že več kot 20.000 kopalcev, število nočitev pri zasebnikih pa je že leta 1971 zabeležilo 100.000 gosta. Zaradi mnogih prepovedi kopanja sanitarnih inšpekcij ter pomankanja denarja so se razmere zapletle, vseeno pa so se s pomočjo iz različnih strani toplice ohranile. Te so se razvijale naprej, gradili so se novi bazeni ter nove nastanitvene kapacitete, s tem pa so toplice vedno bolj pridobivale na poznanstvu. Tako so Atomske toplice, sedaj Terme Olimia, lahko ponos vsakega Podčetrtčana.

Renier je bil aktiven tudi na drugih področjih razvoja kraja

Svojih prizadevanj pa ni vlagal le v toplice. Skrbel je namreč tudi za razvoj celotnega Podčetrtka. Bil je pobudnik za elektrifikacijo in vodovod, železniško povezavo, ureditev ceste, postavitev sodobnega gasilskega doma, banke. Še več, bil je predsednik turističnega društva v Podčetrtku, ustanovitelj šmarske obrtne zbornice ter član mnogih drugih društev. Kot pa da to ne bi bil dovolj, si je lastil tudi svoj bar Atom, kjer je bil priljubljen gostitelj.

Vir: Knjižnica Šmarje pri Jelšah