Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jožefov sejem pritegnil obiskovalce od blizu in daleč, kotlički z golaži so bili hitro prazni


V Bistrici ob Sotli so včeraj s tradicionalnim Jožefovim sejmom v organizaciji Turističnega društva Bistrica ob Sotli in Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter ter ob podpori bistriške občine proslavili Jožefovo. Pester program je dopolnila Kuhinja pod kozolcem z zabavnim tekmovanjem v kuhanju golažev, na katerem je slavila ekipa Šentjurčanov. Obiskovalcev, ki so prišli na golaž in šli po nakupih med bogato sejemsko ponudbo je bilo zelo veliko.  

Praznik Jožetov, Jožic, Pepc in Pepetov je v naših krajih zelo cenjen dan. Godujejo 19. marca, ta dan pa po stari tradiciji predstavlja tudi prehod med zimo in pomladjo. Že vrsto desetletij je nedelja ob Jožefovem v Bistrici ob Sotli rezervirana za Jožefov sejem, ki se iz leta v leto predstavlja v bogatejši različici. V središču kraja se je tokrat vilo okoli petdeset stojnic, ki so bile deležne obiska od zgodnje jutranje ure, pa vse do druge ure čez poldne. Predstavljali so se domači in gostujoči vinarji ter kmetije, veliko je bilo suhorobarske ponudbe, izdelkov ročne izdelave, tudi nekaj starih obrtniških znanj smo lahko videli v prikazih, lep obisk so beležili tudi pri ponudbi sadik, ki so v tem času še posebej iskane.

Najboljši recept za dober golaž našli »pri Rifniku«

Glavnino pozornosti je ponovno pritegnila Kuhinja pod kozolcem, zabavno tekmovanje v kuhanju golažev, ki ga pred več kot dvajsetimi leti zasnoval gostilničar Srečko Kunst, sedaj pa nad njegovo izvedbo bdi Društvo vinogradnikov in kletarjev Šempeter. »Žal nimamo toliko prostora, kot je bilo zanimanja ekip, tako smo lahko na kuhanje sprejeli le triindvajset ekip,« je o dobri udeležbi na kuharskem tekmovanju dejal predsednik šempeterskih vinogradnikov Blaž Černelč.

Kuhanje golažev je potekalo v kotličkih na prostem, kuho pa so lahko ves čas spremljali obiskovalci, ki so si lahko golaže tudi kupili.

Kuhanje je ocenjevala ocenjevalna komisija, seveda v tekmovanju ni štel le okus golaža, ampak so ocenjevali tudi izvirnost in videz kuharskega prostora in ekip. Najboljši recept so tokrat našli Šentjurčani, člani društva Športno-umetniškega društva Rifnik Šentjur, najboljši golaž se je kuhal pri ekipi Srnic, za najbolj izvirno ekipo pa so razglasili domači Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli.

Sejem je bil skozi ves dan deležen zelo lepega obiska, kar so nam potrdili tudi organizatorji, ki so dejali, da so verjetno beležili rekorden obisk, posebej veseli pa so bili, da so bili po koncu tekmovanja kuharski kotlički prazni, torej so golaži šli dobro v prodajo. Videli pa smo tudi nekaj poznanih obrazov. Domači župan Franjo Debelak se je med drugim družil z županom iz sosednjega Kumrovca Robertom Šplajtom ter poslancem Antonom Šturbejem.

 

Obeležili tudi 450. obletnico velikega slovensko-hrvaškega upora

Se pa je skozi ves dan vrstil bogat spremljevalni program, v katerem so veliko poudarka dali obeležbi 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora, ki se je leta 1573 na slovenskih tleh zaključil prav na zemlji blizu tedanjega središča Kunšperka. Tako so povabili na razstavo o tem uporu, v znamenju tega zgodovinskega dogodka pa smo opazili tudi kelnarje v »puntarskih« oblačili, po sejmu se je sprehajal berač, tudi domači Mešani pevski zbor, ki se je izkazal za najizvirnejšo ekipo, se je oblekel v tem slogu.

Na sejmu so sicer vinogradniki še opravili s slavnostno rezatvijo in vezatvijo občinskih vinskih trt, društvo prijateljev mladine Bistrica ob Sotli in mladinsko društvo sta za mlajšo populacijo priredila ustvarjalne delavnice, obiskovalci so se lahko preizkusili tudi v lokostrelstvu.

Ujemite nekaj fotoutrinkov včerajšnje živahne nedelje v Bistrici ob Sotli tudi v spodnji foto galeriji:

/