Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Jedrčev sejem v Podčetrtek privabil številne lokalne in okoliške nakupovalce


Pomlad je že tu, nanjo pa opozarja Jedrčev sejem v Podčetrtku, prvi pomladni sejem v kraju z več kot polstoletno tradicijo.

Ta konec tedna Podčetrtek pripravlja pestro dogajanje. Vanj so že v petek dopoldne vstopili z Jedrčevim, tradicionalnim podčetrtškim sejmom, ki je privabil številne lokalne, okoliške, pa tudi tuje obiskovalce. Ponudniki od blizu in daleč so prodajali suhorobarske izdelke, velikonočne okraske, oblačila, čevlje, razne drevesne sadike, igrače, domače dobrote in mnoge druge reči. Obiskovalcev so našteli dovolj že v dopoldanskih urah, največ pa se jih je nabralo v času kosila. Tudi lokalni gostinci so prišli na svoj račun, saj so imeli z množičnim obiskom polne roke dela.

Jedrčev sejem v Podčetrtku, 17. marec 2023.

Zadnja leta gre organizacijo priljubljenega Jedrčevega sejma v kraju pripisati organizaciji Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje. Na sejmu se je mudil tudi njen direktor, Boštjan Misja, in komentiral:

»Žal ne vemo točno kateri po vrsti je letošnji Jedrčev sejem, je pa to že od nekdaj prvi spomladanski sejem, ki se odvija 17. marca. V Podčetrtku gostimo dva sejma, pozno poleti sledi še Lovrenčev sejem. Namen sejma je lokalnim kmetom in prebivalcem tako nekoč kot danes ponuditi trsne in druge sadike, sadje in zelenjavo, da se lahko kmetje pripravijo na novo sezono spomladanskega sajenja. V prihodnosti, že z drugim letom, načrtujemo, da Jedrčev sejem ne bomo več vezali na 17. marec, temveč bo organiziran temu najbližjo soboto, da bo obisk še večji, kakor tudi lokalni ponudniki.«

Župan Občine Podčetrtek, Peter Misja ob dogodku dodaja:

»Jedrčev sejem, ki se razprostira skozi celotni trg Podčetrtek, je otvoritev dogajanja tega konca tedna. Jutri sledi koncert Mi2, zagotovo pa bodo zasedene tudi nastanitvene kapacitete Podčetrtka. Letos bomo tradicionalni Lovrenčev sejem izvedli 12. avgusta, bo pa na dan Sv. Lovrenca, 10. avgusta na gradu Podčetrtek potekal koncert, ki bo obeležil ta dan.«

O podčetrtških sejmih

V preteklosti so Jedrčev sejem organizirali krajani, ki so imeli željo, da bi prijetno združili s koristnim, kasneje ga je organiziralo turistično društvo. Tradicionalnemu Jedrčevemu se pridružuje tudi Lovrenčev sejem, ki se je nekoč odvijal 10. avgusta, na dan sv. Lovrenca (znan tudi kot Lovrenc Rimski), zavetnika Podčetrtka. Ta danes več ni vezan na 10. avgust, temveč ga pripravijo v soboto, ki je datumsko najbližje 10. avgustu. Sejmi so v Podčetrtku v preteklosti potekali ob četrtkih, po čemer kraj tudi nosi ime.

Nasmehe na obraz je obiskovalcem poleg sončnega dne risala tudi živa glasba.