Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Drameljčanka z dramskim besedilom med tremi izbranimi na mednarodnem natečaju


Med izbranimi deli, ki so prispela na natečaj mednarodnega gledališkega projekta Sence pandemije: skriti glasovi je strokovna komisija izbrala tri izvirna, neobjavljena dramska besedila. K sodelovanju so bile vabljene izključno avtorice, med tremi izbranimi izmed 69 dramskih besedil pa so tudi Aktivistke Katje Gorečan.

Sedemčlanska žirija je prispela dela presojala pod šiframi. Delo Katje Gorečan je hkrati edino slovensko, ki je bilo uvrščeno v ožji izbor. Drugi deli sta prispevali Kristina Kegljen (Pod suknjom oz. Pod krilom) in Tijana Grumić (Svet zaslužuje kraj sveta oz. Svet si zasluži konec sveta).

Vsaka od predstav bo prevedena v angleščino in objavljena na spletni strani projekta Sence pandemije: skriti glasovi. Vse predstave bodo uprizorjene v Mariboru, Zagrebu in Beogradu, režirala pa jih bo Selma Spahić.

Natečaj so kot partnerji projekta razpisali Slovensko narodno gledališče Maribor – Festival Boršnikovo srečanje, Zagrebško gledališče mladih in Beograjsko dramsko gledališče. Natečaj temelji na tematiki zlorabljenih in zapostavljenih žensk v času koronskih ukrepov v času med leti 2020 in 2022. Na natečaj so se lahko prijavile avtorice s stalnim prebivališčem v državah Evropske unije ter v državah, ki so vključene v program Ustvarjalna Evropa (Islandija, Norveška, Albanija, Bosna in Hercegovina, Severna Makedonija, Črna gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunizija, Armenija in Kosovo).

Preberite obrazložitev žirije za delo Katje Gorečan – Aktivistke

V siloviti neposrednosti Aktivistke natančno detektirajo in poimenujejotemeljna stanja in stiske mlade generacije žensk ter preizprašujejo njihovo družbeno umeščenost. Besedilo je osvobojeno klasične dramske forme, v njem pa Katja Gorečan vzpostavlja prepletajoči trialog med Mlado Pisateljico, Mlado Dramaturginjo in Mlado Deklico. V nedoločljivem prostoru vsakapripoveduje svojo zgodbo, ki je lahko tudi skupna, a ukoreninjena v družbo, kjer vladajo zakoni prekariata, patriahata, zlorab in nepoštenja. Protagonistke intimno, da se bralcu zazdijo povsem bližnje, predstavljajo situacije, v katere so postavljene mlade umetnice, a avtorici ne umanjka niti cinizma niti distanciranega humorja. Umeščenost v čas pandemije in po njej ji omogoča, da spregovori o navidezno spreminjajoči se družbi, ki je v času krize v resnici le razgalila svoje globoko zakoreninjene nastavke. Z bogatim jezikom Katja Gorečan to kratko igro izpiše kot temeljno delo svoje generacije, ali bolje: konstitutivno gloso mladih ustvarjalk.

Katja Gorečan je rojena leta 1989 in je mladost preživela v Jarmovcu pri Dramljah. Zaključila je študij primerjalne književnosti in literarne teorije na Filozofski fakulteti v Ljubljani ter magistrski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Leta 2012 je izdala pesniško zbirko Trpljenje mlade Hane. Leta 2017 je izdala knjigo Neke noči neke deklice nekje umirajo. Njene pesmi so prevedene in objavljene v večih jezikih.